Oldalak

2022. szeptember 14., szerda

Gombalekvár sárga gyűrűstinóruból

 Pár éve van, hogy szenvedélyes gombaszedő vagyok és attól eltekintve, hogy  a gombát nem igazán szeretem, a  "vadászat" izgalma, az ezzel járó hosszú séta a csodás természetben, a jó levegőn vonzóvá teszi számomra ezt a "sportot".

Csak olyan gombát szedek és fogyasztok, amiben biztos vagyok, hogy ehető



Az alábbi receptúráról, valamint arról, hogy létezik olyan gomba, amiből finom lekvárt lehet főzni a kolozsvári Sebestyén Árpádtól hallottam, akinek a szaktudása ebben is verhetetlen. Az alapötlet a Veress Magda 1982 Bukarestben ben kiadott Gombáskönyvében volt eredetileg fellelhető, s habár neki tulajdonítják ezen finomságot, több forrás jelzi, hogy a bolgárok is ismerték már, akik kompótot is készítettek ebből a gombából.  Mégis, az elkészítés alatt kissé változtattam az olvasottakon.

Hozzávalók:

1,5-2 kg sárga gyűrűstinóru

35-50 dkg cukor ízlés szerint

5-6 szegfűszeg

1 kiskanál citromsó

1 citrom reszelt héja

1 csomag 3:1 ben dzsemfix (elhagyható)


A sárga gyűrűstinóru kalapbőrét lehúzzuk és eltávolítjuk. Elégg könnyen megy, nem okoz nagy gondot, de azért van vele munka. A kalapbőr hasmenést okozhat, ezért fontos eltávolítani! 

A gombát feldaraboljuk, a cukorral és a fűszerekkel 25-30 percig főzzük. Végezetül hozzáadjuk a dzsemfixet, további 5 percig főzzük, majd botmixerrel püréstjük.  Ha nem használunk zselésítőt, akkor kicsit hígabb lesz a lekvár, de eléggé zselés állagú.

Sterilizált kisebb befőttes üvegekbe szedjük és


a kupakokat jól rácsavarjuk.

Nagyon-nagyon finom lett, az ízét semmi mással nem tudom összehasonlítani.  

 



2 megjegyzés:

  1. Szia! Még nem hallottam gombalekvárról, de tuti jó lehet. Azt szeretném kérdezni, hogy sima csiperkéből is el lehetne készíteni, vagy speckó gomba kell neki az ízvilág miatt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, sajnos, csak ebből az egy fajta gombából lehet. Elképzelheted, mekkora öröm volt ilyet szedni. Népiesen lekvárgombának is nevezik.

      Törlés