2025. július 10., csütörtök

Sacher torta és 95. születésnap

Sacher-torta Éva néni 95. születésnapjára

Éva néni a 95. születésnapjára Sacher-tortát kért. Mivel korábban még sosem készítettem ilyet, utánanéztem több receptnek is, majd ezek alapján állítottam össze a saját változatomat. A végeredményre azt a kedves, de őszinte megjegyzést kaptam:
„Finom, de lehetne jobb is. Ez túl édes.” 😊 Figyeljétek: a gyertyák az ünnepelt kérésére  fel vannak cserélve, 59 et (az én korom) mutatnak!

Nos, mindig van hova fejlődni, de íme az első próbálkozásom receptje:




Hozzávalók (23 cm átmérőjű tortaformához)

A tésztához:

  • 170 g vaj (szobahőmérsékletű)

  • 150 g cukor (ízlés szerint csökkenthető)

  • 7 tojás (szétválasztva)

  • 170 g magas kakaótartalmú étcsokoládé

  • 1 csipet só

  • 1 tk vaníliakivonat

  • 100 g liszt

  • 15 g cukrozatlan kakaópor

  • 10 g sütőpor

A töltelékhez:

  • 400 g sárgabaracklekvár

A csokoládébevonathoz:

  • 150 g magas kakaótartalmú étcsokoládé

  • 150 ml habtejszín

  • 50 g vaj


Elkészítés

  1. Csokoládé olvasztása:
    A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd félretesszük hűlni.

  2. Tojáshab:
    A tojásfehérjét a csipet sóval és a cukor felével kemény habbá verjük.

  3. Vajkrém:
    A tojássárgáját a maradék cukorral, a vajjal, vaníliával és a sütőporral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a langyosra hűlt csokoládét.

  4. Tészta összeállítása:
    Beleforgatjuk a kakaóport és a lisztet, majd óvatosan, több részletben hozzáadjuk a felvert tojáshabot is, ügyelve arra, hogy a hab ne törjön össze.

  5. Sütés:
    A masszát egy sütőpapírral bélelt (csak az alján!) 23 cm-es tortaformába öntjük, és 170°C-ra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük (tűpróbával ellenőrizzük).
    A kihűlt tortalapot vízszintesen kettévágjuk.

  6. Töltés:
    A tortalapokat bőségesen megkenjük sárgabaracklekvárral, majd néhány órára hűtőbe tesszük.

  7. Lekenés és pihentetés:
    A torta külsejét is bekenjük forrósított sárgabaracklekvárral (előtte megszurkálhatjuk a tésztát, hogy jobban átjárja), majd ismét hidegre tesszük, hogy a lekvár kissé megszikkadjon.

  8. Bevonat elkészítése:
    A tejszínt felforrósítjuk, ráöntjük az apróra tört csokoládéra, majd 2 perc pihentetés után simára keverjük. Hozzáadjuk a vajat is, és amikor a máz kissé lehűlt, egyenletesen eloszlatjuk a torta tetején.

  9. Tálalás:


  10. A kész tortát hűtőben tároljuk tálalásig.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése