Sacher-torta Éva néni 95. születésnapjára
Éva néni a 95. születésnapjára Sacher-tortát kért. Mivel korábban még sosem készítettem ilyet, utánanéztem több receptnek is, majd ezek alapján állítottam össze a saját változatomat. A végeredményre azt a kedves, de őszinte megjegyzést kaptam:
„Finom, de lehetne jobb is. Ez túl édes.” 😊 Figyeljétek: a gyertyák az ünnepelt kérésére fel vannak cserélve, 59 et (az én korom) mutatnak!
Nos, mindig van hova fejlődni, de íme az első próbálkozásom receptje:
Hozzávalók (23 cm átmérőjű tortaformához)
A tésztához:
-
170 g vaj (szobahőmérsékletű)
-
150 g cukor (ízlés szerint csökkenthető)
-
7 tojás (szétválasztva)
-
170 g magas kakaótartalmú étcsokoládé
-
1 csipet só
-
1 tk vaníliakivonat
-
100 g liszt
-
15 g cukrozatlan kakaópor
-
10 g sütőpor
A töltelékhez:
-
400 g sárgabaracklekvár
A csokoládébevonathoz:
-
150 g magas kakaótartalmú étcsokoládé
-
150 ml habtejszín
-
50 g vaj
Elkészítés
-
Csokoládé olvasztása:
A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd félretesszük hűlni. -
Tojáshab:
A tojásfehérjét a csipet sóval és a cukor felével kemény habbá verjük. -
Vajkrém:
A tojássárgáját a maradék cukorral, a vajjal, vaníliával és a sütőporral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a langyosra hűlt csokoládét. -
Tészta összeállítása:
Beleforgatjuk a kakaóport és a lisztet, majd óvatosan, több részletben hozzáadjuk a felvert tojáshabot is, ügyelve arra, hogy a hab ne törjön össze. -
Sütés:
A masszát egy sütőpapírral bélelt (csak az alján!) 23 cm-es tortaformába öntjük, és 170°C-ra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük (tűpróbával ellenőrizzük).
A kihűlt tortalapot vízszintesen kettévágjuk. -
Töltés:
A tortalapokat bőségesen megkenjük sárgabaracklekvárral, majd néhány órára hűtőbe tesszük. -
Lekenés és pihentetés:
A torta külsejét is bekenjük forrósított sárgabaracklekvárral (előtte megszurkálhatjuk a tésztát, hogy jobban átjárja), majd ismét hidegre tesszük, hogy a lekvár kissé megszikkadjon. -
Bevonat elkészítése:
A tejszínt felforrósítjuk, ráöntjük az apróra tört csokoládéra, majd 2 perc pihentetés után simára keverjük. Hozzáadjuk a vajat is, és amikor a máz kissé lehűlt, egyenletesen eloszlatjuk a torta tetején. -
Tálalás:
A kész tortát hűtőben tároljuk tálalásig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése