Szerelem volt első látásra, meglátni és megszeretni a Kifőztük oldalán a Jade konyhája remekművét egy pillanat műve volt.
Ez egy nagyon finom, fűszeres kalács, ahol az ánizs íze tökéletesen keveredik a narancsvirág víz aromájával.
Sajnos abbahagyhatatlan.
Hozzávalók:
55 dkg liszt
1,3-1,5 dl tej
8 g szárított élesztő
10 dkg cukor
1 csipet só
2 tojás + 1 tojás sárgája
2 kk narancsvirág víz (vagy narancskivonat)
75 ml olívaolaj
7 dkg olvasztott, langyos vaj
1,5 kk őrölt ánizsmag (most csillagánizs)
7 dkg kandírozott narancshéj (most aszalt sárgabarack)
A kenéshez és forgatáshoz:
1 tojás
2 kanál tej
10 dkg olvasztott vaj
kristálycukor
A langyos tejbe kevés cukrot szórunk, hozzáadjuk a szárított élesztőt és felfuttatjuk. Összedagasztjuk a liszttel, a maradék cukorral, a vajjal, az olajjal, a sóval, a felvert tojásokkal, az ánizzsal és a narancsvirág vízzel. Közepesen kemény tésztává gyúrjuk, hozzádagasztjuk az apró kockákra vágott aszalt barackot. Ha a tészta túl kemény adjunk hozzá még kevés langyos tejet.
A tészta a hozzáadott nagyobb mennyiségű zsiradék miatt kissé zsírosabb lesz.
Letakarva duplájára kelesztjük (1-1,5 óra).
A megkelt tésztát 12 gombóccá osztjuk és formázzuk, letakarva további 20 percig kelesztjük.
A gombócokat egyenként tenyérnyire nyújtjuk, ketté hajtjuk és a széleit kissé lenyomkodjuk. A félkörbe éles késsel három metszést ejtünk, majd a hasítékok között, négy helyen bevágjuk a külső széleket. Kakastaréj formájúra hajlítjuk, letakarjuk és további 30 percet kelesztjük.
Megkenjük a tejjel felvert tojással és 180 C fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük.
Még forrón megkenjük olvasztott vajjal majd megszórjuk kristálycukorral.
Ez egy nagyon finom, fűszeres kalács, ahol az ánizs íze tökéletesen keveredik a narancsvirág víz aromájával.
Sajnos abbahagyhatatlan.
Hozzávalók:
55 dkg liszt
1,3-1,5 dl tej
8 g szárított élesztő
10 dkg cukor
1 csipet só
2 tojás + 1 tojás sárgája
2 kk narancsvirág víz (vagy narancskivonat)
75 ml olívaolaj
7 dkg olvasztott, langyos vaj
1,5 kk őrölt ánizsmag (most csillagánizs)
7 dkg kandírozott narancshéj (most aszalt sárgabarack)
A kenéshez és forgatáshoz:
1 tojás
2 kanál tej
10 dkg olvasztott vaj
kristálycukor
A langyos tejbe kevés cukrot szórunk, hozzáadjuk a szárított élesztőt és felfuttatjuk. Összedagasztjuk a liszttel, a maradék cukorral, a vajjal, az olajjal, a sóval, a felvert tojásokkal, az ánizzsal és a narancsvirág vízzel. Közepesen kemény tésztává gyúrjuk, hozzádagasztjuk az apró kockákra vágott aszalt barackot. Ha a tészta túl kemény adjunk hozzá még kevés langyos tejet.
A tészta a hozzáadott nagyobb mennyiségű zsiradék miatt kissé zsírosabb lesz.
Letakarva duplájára kelesztjük (1-1,5 óra).
A megkelt tésztát 12 gombóccá osztjuk és formázzuk, letakarva további 20 percig kelesztjük.
A gombócokat egyenként tenyérnyire nyújtjuk, ketté hajtjuk és a széleit kissé lenyomkodjuk. A félkörbe éles késsel három metszést ejtünk, majd a hasítékok között, négy helyen bevágjuk a külső széleket. Kakastaréj formájúra hajlítjuk, letakarjuk és további 30 percet kelesztjük.
Megkenjük a tejjel felvert tojással és 180 C fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük.
Még forrón megkenjük olvasztott vajjal majd megszórjuk kristálycukorral.
Nagyon jól néz ki! Biztos vagyok benne, hogy finom!
VálaszTörlésKöszi Marisz, melegen az igazi :-)
Törlés