2016. december 16., péntek

Dió grillázs

A dió grillázs kitűnő sütemény, illetve tortakrémekbe. A dió karakteresebb ízt kap a karamelltől.

Hozzávalók:
25 dkg dióbél
10 dkg cukor

A dióbelet száraz serpenyőben, folyamatosan kevergetve megpirítjuk. Piríthatjuk sütőpapíros tepsiben, 180 C fokos sütőben is. Vigyázat, ne égessük szénné a diót. Törlőruhába szórjuk és finom, dörzsölő mozdulatokkal leválasztjuk a megsült héjat a dióbélről.
A cukrot serpenyőbe szórjuk és lassú lángon hagyjuk felolvadni. Ne kevergessük, inkább rázogassuk az edényt. A cukor olvadás után lassacskán elkezd karamellizálódni, amíg az egész folyós massza szép bronzszínű nem lesz. Itt is legyünk óvatosak, hogy ne égjen meg a cukor, mert akkor keserű ízű lesz.
Kanállal beleforgatjuk a diót, amíg minden gerezd bevonódik a karamellel. 
Egy hőálló tálcára sütőpapírt helyezünk, arra  ráöntjük a karamellizált diót, óvatosan szétterítjük és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
Figyeljünk oda, a forró karamell kegyetlenül éget, vigyázzunk a testünk épségére!
Késes aprítóban-darlóban több részletben megdaráljuk.



3 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Márta, én késes aprítóban "darálom", ha nem lenne, akkor biztosan próbáloznék kávédarlálóval, esteleg diódarálóval is.

      Törlés
  2. Kösz!
    Most szétnézek nálad aprósütemény ügyben - is.

    VálaszTörlés