2020. április 12., vasárnap

Ágnes flódnija

A receptet Agnes Zuck Koničeková-tól tanultam, akit a Facebookon a Matyi Éva konyhája nevű csoportban ismertem meg és akinek a főző-sütő tudományát nagyon nagyra becsülök.
A receptjét szinte szóról-szóra betartottam, azzal a különbséggel, hogy az én bögrém 2,5 dl-es (az övé 2 dl) és valamivel több lisztet kellett használnom ahhoz, hogy a tésztám jó állagú legyen. Gondolom a mennyiség a liszt szárazságától is függ.
Méltán állíthatom, hogy ez a sütemény felülmúlta minden elképzelésemet, nagyon finom, kiadós desszert, ezentúl gyakran fogom készíteni.
Köszönöm szépen, Ágnes.



Hozzávalók egy 27X39 cm-es tepishez

A tésztához:
4,5 bögre liszt (Ágnesé 4 bögre)
1/4 bögre langyos tej
1/2 bögre cukor
20 g  friss élesztő
1,5 bögre olvasztott, langyos vaj (Ágnesé 2 bögre)
4 tojás
8 kanál édes, fehér bor

A diótöltelékhez:
1 bögre darált dió
1 bögre cukor
1/2 bögre baracklekvár
1/4 bögre mazsola
1/2 citrom leve
1/2 narancs leve
1/2 kiskanál fahéj
vanília

A máktöltelékhez:
20 dkg darált mák
3/4 bögre cukor
1/4 bögre víz
1 tojás fehérje
1/2 narancs leve
1/2 citrom leve
1/2 kiskanál fahéj
1 bögre baracklekvár
1/4 bögre olvasztott vaj
1 kanál rum

Az almatöltelékhez:
3-4 db alma
1/2 bögre cukor
1 kiskanál fahéj

1 kis üveg kemény, sütésálló szilvalekvár

A tetejére:
1 tojás sárgája
1 kanál víz
1 kanál cukor

A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá egy kiskanál cukrot és hagyjuk felfutni. Keverőtálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a többi hozzávalót, a felfuttatott élesztős tejet és rugalmas, közepesen kemény cipóvá dagasztjuk. Letakarva 1 órát kelesztjük.
Közben előkészítjük a töltelékeket. A diótöltelékhez összekeverjük a hozzávalókat, a máktöltelékhez a felforrosított folyékony hozzávalokkal leforrázzuk a mákot és összekeverjük a többi alapanyaggal. Az almákat lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat és kevergetve addig pároljuk, amíg elpárolog a leve, majd kihűtjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, 5 egyenlő darabja vágjuk, egyenként vékonyra nyújtjuk és rétegezzük. Először a máktöltelék, után a diótöltelék, aztán a párolt alma következik, az utolsó sort pedig a szilvaíz zárja. Beborítjuk az 5. lappal, alaposan megszurkáljuk, megkenjük a vízzel és cukorral elkevert tojássárgájával, majd 170 C fokra előmelegített sütöben, alsó-felső légkeverésen (vagy 180 C fok légkeverés nélkül) szép pirosra sütjük 45-50 perc alatt.
Kihűtve szeleteljük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése