2014. december 16., kedd

Sütőtökös csirkepite

Húdefinom! 


Hozzávalók a tésztához:
15 dkg liszt
10 dkg vaj
1/2 kk só
pici hideg víz
A töltelékhez:
25 dkg csirkehús
25 dkg hámozott sütőtök
1 hagyma
3 kanál olaj
só, bors
3-4 zsályalevél
1 kanál liszt
Szóráshoz:
1 kanál prézli
A kenéshez:
kevés tojásfehérje

A szitált liszthez hozzáadjuk a felkockázott fagyos vajat, sózzuk és összedolgozzuk annyi hideg vízzel, amennyitől szépen összeáll a tészta. Fóliába csomagoljuk és felhasználásig hűtőbe tesszük.
A hagymát apró kockára vágjuk és üvegesre dinszteljük az olajon.
Hozzáadjuk a csirkedarabokat és tovább kevergetve fedő alatt 5 percig tovább pároljuk. Sózzuk, borsozzuk, rádobjuk a dobókocka méretre vágott sütőtököt, majd az aprított zsályával ízesítük. Tovább dinszteljük még kb 5 percig, amikor rászórjuk a lisztet és pár perc alatt besűrítjük. A csirke elegendő mennyiségű folyadékot enged, ha nagyon elfővi a levét akkor kevés vízzel pótolhatjuk. Végezetül egy igen sűrű masszát kapunk, amit kihűtünk.
A tészta 2/3-át vékony körré nyújtjuk, kibélelünk vele egy 24 cm átmérőjű piteformát, villával megszurkáljuk, megszórjuk prézlivel, belesimítjuk a tölteléket, majd beborítjuk a maradék tésztából kinyújtott másik körrel. Körbe jó alaposan lenyomkodjuk, késsel pár "zsebet" vágunk bele, majd megkenjük a tojásfehérjével.
180 C fokra előmelegített sütőben 45-50 percet sütjük.
Még langyosan kivesszük a formából és tálaljuk.


 Tipp: azért kell fóliába csomagolni, hogy ne száradjon ki a tészta.

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése