Ezt a desszertet a Süss, alkoss, díszíts 31. fordulójára készítettem el. A játék háziasszonya Lilla, a Kisbogár blog írója témának "a föld körült" választotta én pedig Mexikóba "utaztam" ezért a desszertért.
A dekorációban szereplő bögréket Kicsiemő festette, az inspiráció ugyancsak Mexikóból érkezett hozzá.
A recept innen van.
Hozzávalók a karamellszószhoz:
1/3 bögre szezámmag
1 narancs
1/2 bögre cukor
2 kanál vaj
1/2 bögre tejszín
csipet só
A rizsgolyókhoz:
4 3/4 bögre tej
1 kk fahéj
só
1 bögre rizs
1/2 cukrozott sűrített tej
1/4 bögre cukor
2 kk vanília esszencia
1 1/4 liszt (nekem 1 bögre elég volt)- lehet rizs vagy kukoricaliszt is
1 kk sütőpor
1 tojás
A sütéshez:
olaj
Elkészítés:
A szezámmagot közepes lángon száraz serpenyőben folytonosan kevergetve megpirítjuk.
A narancs héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk.
A cukrot serpenyőben picit rázogatva (nem kell kevergetni) barnára pirítjuk, hozzáadjuk a vajat, a narancs levét és héját, a sót, majd felöntjük a tejszínnel. Addig kevergetjük amíg a karamell feloldódik, végezetül beleszórjuk a szezámmagot.
A rizst feltesszük főni 4 bögre tejjel, sóval, fahéjjal, vaníliával ízesítjük, majd gyakori kevergetés mellett puhára főzzük. Hozzáadjuk a sűrített tejet meg a cukrot és ragacsosra főzzük. Figyelni és kevergetni kell, hogy ne kapjon le az alja. Ha kihűlt a massza vizes kézzel dió méretű golyókat gömbölyítünk belőle.
A panírozáshoz simára keverjük a lisztet a sütőporral, a cukorral, a tojással és a maradék tejjel.
A rizsgolyókat ebbe a masszába merítjük, forró olajban pirosra sütjük.
A szezámmagos karamellszósszal tálaljuk.
A dekorációban szereplő bögréket Kicsiemő festette, az inspiráció ugyancsak Mexikóból érkezett hozzá.
A recept innen van.
Hozzávalók a karamellszószhoz:
1/3 bögre szezámmag
1 narancs
1/2 bögre cukor
2 kanál vaj
1/2 bögre tejszín
csipet só
A rizsgolyókhoz:
4 3/4 bögre tej
1 kk fahéj
só
1 bögre rizs
1/2 cukrozott sűrített tej
1/4 bögre cukor
2 kk vanília esszencia
1 1/4 liszt (nekem 1 bögre elég volt)- lehet rizs vagy kukoricaliszt is
1 kk sütőpor
1 tojás
A sütéshez:
olaj
Elkészítés:
A szezámmagot közepes lángon száraz serpenyőben folytonosan kevergetve megpirítjuk.
A narancs héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk.
A cukrot serpenyőben picit rázogatva (nem kell kevergetni) barnára pirítjuk, hozzáadjuk a vajat, a narancs levét és héját, a sót, majd felöntjük a tejszínnel. Addig kevergetjük amíg a karamell feloldódik, végezetül beleszórjuk a szezámmagot.
A rizst feltesszük főni 4 bögre tejjel, sóval, fahéjjal, vaníliával ízesítjük, majd gyakori kevergetés mellett puhára főzzük. Hozzáadjuk a sűrített tejet meg a cukrot és ragacsosra főzzük. Figyelni és kevergetni kell, hogy ne kapjon le az alja. Ha kihűlt a massza vizes kézzel dió méretű golyókat gömbölyítünk belőle.
A panírozáshoz simára keverjük a lisztet a sütőporral, a cukorral, a tojással és a maradék tejjel.
A rizsgolyókat ebbe a masszába merítjük, forró olajban pirosra sütjük.
A szezámmagos karamellszósszal tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése