2015. július 24., péntek

Sacher mindenmentes

Ezt a sacher torta receptet Mamma, a Dalla cucina per te blog írójától olvastam. Nem követtem szóról-szóra a receptet, mert édesítő helyett például én barnacukrot használtam, de remélem megbocsátható ez a bűnöm.


 Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:
A piskótához:
80 g jó minőségű csokoládé (85%-os)
60 g vaj
3 tojás
60 g cukor vagy annak megfelelő édesítő
20 g nyílgyőkérliszt (vagy tápióka keményítő)
40 g mandulaliszt (vagy finomra őrölt csonthéjas: mogyoró, dió)
 1/2 tk szódabikarbóna
1 csipet só
1 ek vanília kivonat
A kenéshez:
200 g cukormentes baracklekvár (én meggylekvárt használtam)
1 ek barackpálinka vagy rum (én amarettó likőrt használtam)
A csokoládémázhoz:
80 g csokoládé
2 ek forró víz
1-2 kanál porcukor (vagy ennek megfelelő édesítő)
1 ek vaj
(én legnagyobb sajnálatomra most kakaóporos glazúrt készítettem)
A tetejére:
1 doboz 400ml-es kókusztej
1 kanál cukor (vagy ennek megfelelő édesítő)

A darabokra tördelt csokoládét a vajjal vízgőz fölött felolvasztjuk.
A tojások fehérjét keményre verjük a csipet sóval.
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral.
Hozzáadjuk a tápiókakeményítőt, a mandulát, a szódabikarbónát, a vaníliakivonatot, majd a kihűlt, de még folyós csokoládét. Végezetül lazán beleforgatjuk a felvert tojásfehérjéket is.
Zsírpapírral bélelt tortaformába simítjuk a masszát és 180 C fokra előmelegített sütőben, az alsó rácson 30-35 perc alatt tűpróbáig sütjük. A hőforrást elzárjuk és a tésztát még 10 percig  a sütőben hagyjuk.
A formából kivesszük, rácsra borítjuk és teljesen kihűtjük, majd ketté vágjuk.
A botmixerrel pürésített lekvárt összekeverjük az alkohollal. A felével megkenjük az egyik tortalapot, majd  ráhelyezzük a másik lapot és annak a tetejét is megkenjük a lekvárral. Jól behűtjük.
A feltördelt csokoládét a vízzel vízgőz fölött felolvasztjuk, majd a vajat is hozzákeverjük.
Ha langyosra hűlt óvatosan a torta tetejére kenjük.
A kókusztej sűrűjét keverőtálba tesszük, édesítjük és mixerrel habosra keverjük. Ha túl sűrű hígíthatjuk a konzervben maradt kókuszlével.
Nagyon finom, szaftos süteményt kapunk s mivel nincs benne liszt a gluténmentesen táplálkozók is fogyaszthatják. Ebben az esetben a csokoládé is gluténmentes kell legyen.




 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése