2020. november 1., vasárnap

COLIVA (Koliva)- temetési torta

A coliva (olvasd koliva) egy élelmiszer, amelyet ortodox vallási rituálékhoz használnak (temetésen és halottak megemlékezésénél alamizsnának adnak) és búzából vagy árpából készül. 



Hozzávalók:

50 dkg hántolt árpa vagy hántolt búza

20 dkg porcukor vagy méz

40 dkg darált dió

rumaroma, citromhéj, narancshéj, vanília

csipet só

Díszítéshez:

színes cukorkák, dió, mandula, kakaópor

Elkészítése:  a búzát vagy az árpát több vízben alaposan átmossuk, felöntjük 2 liter vízzel, sózzuk és addig főzzük, amíg a víz teljesen elpárolog a gabonaszemek pedig megpuhulnak, Néha-néha megkevergetjük, vigyázzunk, hogy ne égjen oda. Ha a szemek nem főttek meg teljesen, a folyadékot további forró vízzel pótolhatjuk. Lefedve hagyjuk teljesen kihűlni.

A gabonapéphez adjuk az aromákat, a porcukrot vagy mézet és a darált diót, alaposan összedolgozzuk. Ha a massza túl lágy lenne, darált dióval, vagy kekszmorzsával szilárdíthatjuk. Tortaformába simítjuk, tetszés szerint díszitjük. Én most kakaóporral, apró, színes cukorkákkal és mandulaforgáccsal ékesítettem.

Egyszerűsége ellenére ez egy nagyon finom desszert.




2 megjegyzés:

  1. Ezt a tortát adják alamizsnának? A papnak, vagy a gyászoló családnak? Még nem is hallottam ilyet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Papnak is, a temetésen résztvevőknek is. Általában kis műanyag pohárkákba teszik, azt osztogatják.

      Törlés