2020. november 18., szerda

CSUPACSOKI TORTA



Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű tortához:

A lapokhoz: 

150 g liszt

150 g joghurt

150 ml tej

65 ml olaj

120 g cukor

1 csomag sütőpor

2 tojás

150 g csokoládé

1-2 kanál rum 

csipet só

A krémhez:

500 ml tejszín

300 g magas kakaótartalmú csokoládé (70%feletti)

5 dkg vaj

25 dkg mascarpone

10 dkg porcukor

1-2 kanál rum vagy narancslikőr

Az összeállításhoz:

1 kis üveg savanykás lekvár (most birselkvárral készült)

Pár kanál édesített tea, bármilyen savanykás, hígított szörp stb. 

Elkészítése: 

A tortalaphoz gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, majd langyosra hűtjük. 

A lisztet összevegyítjük a sütőporral és a sóval

A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd belekeverjük a joghurtot, az olajat, a tejet, a rumot, a langyos csokoládét, végezetül pedig a száraz hozzávalókat.

Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntjük és 180 C fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük (tűpróba!). Kihűtjük és 3 részre vágjuk. Vigyázzunk, morzsolódik.

A tejszínt felforrósítjuk, hozzáadjuk a feltördelt csokoládét, a vajat, majd alaposan elkeverjük, amíg a csokoládé teljesen megolvad a tejszínben és egy fényes, egynemű krémmé nem alakul. Hozzáadjuk a rumot is.  Pár órára hűtőszekrénybe tesszük.

A jól kihűlt ganache-t (ganázs) habverővel pár perc alatt alaposan kihabosítjuk és belekeverjük a mascarponét is. Stabil, fényes krém lesz belőle. Felhasználásig tovább hűtjük.

Összeállítjuk a tortát: egy tortatálra, tortagyűrűt helyezünk, belehelyezünk egy lapot, megáztatjuk pár kanál teával, megkenjük a lekvár felével, hozzáadjuk a krém majdnem felét, ismét lap, tea, lekvár, krém következik, végezetül beborítjuk a legszebb, legépebb tortalappal. 2-3 kanál csokoládékrémet félreteszünk a díszítéshez. Alaposan kihűtjük.

Pár óra múlva bevonjuk a megmaradt krémmel, villával megcifrázzuk, apró cukorkákkal, pop cake-el (sütinyalókával) díszítjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése