2020. november 19., csütörtök

Pop cake - sütinyalóka



Hozzávalók 15-20 darabhoz:

- 30 dkg darált keksz ( vagy piskóta, vagy mézeskalács)

- 10 dkg magas kakaótartalmú csokoládé ( esetleg fehér csokoládé)

- 2-3 kanál rum, vagy narancslikőr vagy esszenciák

- 2-3 kanál pikáns lekvár (ízlés szerint)

A mázhoz:

- 20 dkg  magas kakaótartalmú csokoládé

- 2 kanál olaj

A díszítéshez:

- apró színes cukorkák

- pirított, durvára vágott dió, mogyoró, vagy  mandula

- kókuszreszelék

- mák

- hurkapálca


Az elkészítése roppant egyszerű: a kekszet ledaráljuk nem túl finomra, összekeverjük a gőz fölött felolvasztott langyos csokoládéval, a rummal és annyi lekvárral, amennyivel a massza összeáll. Ne legyen túl lágy! Egy órára hűtőbe tesszük, majd kis golyókat formázunk belőle, mindegyikbe hurkapálcát, vagy speciális pop cake pálcikát szúrunk. Mielőtt beleszúrjuk a pálcákat a tésztába, olvasztott csokoládéba mártjuk, sőt a kibuggyanó csokoládét kissé el is mázoljuk. Így jobban rögzülnek a tésztagömbök, nem fognak lecsúszkálni a pálcáról. Tovább hűtjük.

A bevonáshoz gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét, hozzákeverjük az olajat, majd langyosra hűtjük.

Egy hungarocellt bevonunk fóliával, ebbe fogjuk szúrkálni a nyalókákat. Ha ez nincs, akkor egy fej káposztát vágjunk ketté, azt burkoljuk be, a zöldséget használat után nyugodtan fogyasszuk el.

A langyos csokoládéba mártjuk egyenként a sütinyalókákat, a fölösleget alaposan lecsepegtetjük, szórjuk rájuk a díszítésre szánt cukorkát, vagy egyebet, szúrjuk a káposztába, hagyjuk alaposan megdermedni.

Finom, egyszerű elkészíteni, az ízeknek és a kinézetnek csak a fantáziánk szabhat határt.  

 




Ingrediente pentru 15-20 bucati:

- 300 g biscuiti maruntiti

- 100 g ciocolata neagra

- 3 linguri de rom, lichior de portocale, sau orice alcool aromat sau doar arome

- 2-3 linguri de gem picant, dupa preferinte

Pentru glazura:

- 100 g ciocolata neagra

- 2 linguri ulei

Pentru ornat:

- bombonele colorate, nuci, alune sau migdale prajite si maruntite grosier, fulgi de cocos, seminte de mac etc.

- betisoare din bambus pentru frigarui

Topim cu grija ciocolata pe baie de aburi, amestecam cu biscuitii maruntit, cu alcoolul sau aromele si cu atata gem, cu cat sa se formeze o pasta omegena, nu foarte moale. Punem aluatul la rece cca. 1 ora.

Dupa o ora formam din compozitie bilute de dimensiunea unei nuci, infigem in fiecare un betigas si punem iar la rece.

Topim restul de ciocolata pe baie de aburi, dupa ce s-a topit scoatem de pe foc si adaugam ulei, amestecam  bine. Il lasam pana se raceste un pic.

Invelim o bucata de burete poliuretan (sau o varza taiata in doua) in folie. 

Scufundam pop cak-urile unul cate unul in ciocolata, lasam sa se scurga un pic excesul de ciocolata, presaram bonbonelele sau ce dorim noi si infigem betigasul in burete. Lasam la racit.

Pofta buna!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése