Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű tortához:
A lapokhoz:
150 g liszt
150 g joghurt
150 ml tej
65 ml olaj
120 g cukor
1 csomag sütőpor
2 tojás
150 g csokoládé
1-2 kanál rum
csipet só
A krémhez:
500 ml tejszín
300 g magas kakaótartalmú csokoládé (70%feletti)
5 dkg vaj
25 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
1-2 kanál rum vagy narancslikőr
Az összeállításhoz:
1 kis üveg savanykás lekvár (most birselkvárral készült)
Pár kanál édesített tea, bármilyen savanykás, hígított szörp stb.
Elkészítése:
A tortalaphoz gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, majd langyosra hűtjük.
A lisztet összevegyítjük a sütőporral és a sóval
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd belekeverjük a joghurtot, az olajat, a tejet, a rumot, a langyos csokoládét, végezetül pedig a száraz hozzávalókat.
Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntjük és 180 C fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük (tűpróba!). Kihűtjük és 3 részre vágjuk. Vigyázzunk, morzsolódik.
A tejszínt felforrósítjuk, hozzáadjuk a feltördelt csokoládét, a vajat, majd alaposan elkeverjük, amíg a csokoládé teljesen megolvad a tejszínben és egy fényes, egynemű krémmé nem alakul. Hozzáadjuk a rumot is. Pár órára hűtőszekrénybe tesszük.
A jól kihűlt ganache-t (ganázs) habverővel pár perc alatt alaposan kihabosítjuk és belekeverjük a mascarponét is. Stabil, fényes krém lesz belőle. Felhasználásig tovább hűtjük.
Összeállítjuk a tortát: egy tortatálra, tortagyűrűt helyezünk, belehelyezünk egy lapot, megáztatjuk pár kanál teával, megkenjük a lekvár felével, hozzáadjuk a krém majdnem felét, ismét lap, tea, lekvár, krém következik, végezetül beborítjuk a legszebb, legépebb tortalappal. 2-3 kanál csokoládékrémet félreteszünk a díszítéshez. Alaposan kihűtjük.
Pár óra múlva bevonjuk a megmaradt krémmel, villával megcifrázzuk, apró cukorkákkal, pop cake-el (sütinyalókával) díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése