A coliva (olvasd koliva) egy élelmiszer, amelyet ortodox vallási rituálékhoz használnak (temetésen és halottak megemlékezésénél alamizsnának adnak) és búzából vagy árpából készül.
Hozzávalók:
50 dkg hántolt árpa vagy hántolt búza
20 dkg porcukor vagy méz
40 dkg darált dió
rumaroma, citromhéj, narancshéj, vanília
csipet só
Díszítéshez:
színes cukorkák, dió, mandula, kakaópor
Elkészítése: a búzát vagy az árpát több vízben alaposan átmossuk, felöntjük 2 liter vízzel, sózzuk és addig főzzük, amíg a víz teljesen elpárolog a gabonaszemek pedig megpuhulnak, Néha-néha megkevergetjük, vigyázzunk, hogy ne égjen oda. Ha a szemek nem főttek meg teljesen, a folyadékot további forró vízzel pótolhatjuk. Lefedve hagyjuk teljesen kihűlni.
A gabonapéphez adjuk az aromákat, a porcukrot vagy mézet és a darált diót, alaposan összedolgozzuk. Ha a massza túl lágy lenne, darált dióval, vagy kekszmorzsával szilárdíthatjuk. Tortaformába simítjuk, tetszés szerint díszitjük. Én most kakaóporral, apró, színes cukorkákkal és mandulaforgáccsal ékesítettem.
Egyszerűsége ellenére ez egy nagyon finom desszert.
Ezt a tortát adják alamizsnának? A papnak, vagy a gyászoló családnak? Még nem is hallottam ilyet.
VálaszTörlésPapnak is, a temetésen résztvevőknek is. Általában kis műanyag pohárkákba teszik, azt osztogatják.
Törlés