2020. december 23., szerda

Sós karamellkrémes - gyümölcszselés torta kakaólappal



Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű tortához


A lapokhoz:

8 tojás

8 kanál cukor

4 kanál cukrozatlan kakaópor

4 kanál liszt

A karamellkrémhez:

40 dkg  karamellkrém/dolce de leche (recept itt)

50 dkg mascarpone

2 dl tejszín

5 lap zselatin (10g)

1/2 kiskanál só

A gyümölcszseléhez:

50 dkg fekete szőlő

10 dkg cukor

6 lap zselatin (12 g)

A díszítéshez:

habcsók

80 g magas kakaótartalmú csokoládé a  fenyőfákhoz 

A piskótához kemény habbá verjük a tojások fehérjét a cukorral. Ha a hab már szép fényes, kemény, hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd óvatosan belekeverjük az átszitált kakaóport és a lisztet. Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntjük, majd 180 C fokra előmelegített sütőben körülbelül 40 perc alatt készre sütjük. Tűpróba!

Elkészítjük a gyümölcszselét. A szőlőt a cukorral és kevés vízzel 10 perc alatt megfőzzük, majd szitán áttörjük. 4 dl gyümölcspépre van szükségünk. A zselatinlapokat 10 percre hideg vízbe áztatjuk, majd a felforrósított gyümölcspéphez adjuk. Fóliával bélelt 2 darab lapos, 20-22 cm átmérjű tányérba egyformán elosztjuk. Hidegre tesszük pár órát, amíg a zselatin jól megdermed.

A krémhez a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk körülbelül 10 percre, majd a felforrósított tejszínhez keverjük, langyosra hűtjük.

A mascarponet habosra keverjük, hozzáadjuk a karamellt és a zselatinos tejszínt, tetszés szerint sót,  majd tovább habosítjuk. Jól behűtjük.

Összeállítjuk a tortát. Egy tortagyűrű aljára egy lapot fektetünk, megkenjük a krém 1/5-ével, ráhelyezünk egy lap gyümölcszselét (amelyet óvatosan kihámoztunk a fóliából), ismét 1/5-öd krém, lap, krém, zselé, krém, lap és végezetül krém következik. Szépen elsimítjuk, majd pár órára hűtőszekrénybe tesszük.

A csokoládé 70% - át gőz fölött megolvasztjuk, félrehúzzuk az edényt a tűzről, majd a maradék csokoládét is belekeverjük. Ettől az eljárástól roppanós, fényes marad a csokoládé. Zsírpapírból tölcsért formázunk, beleöntjük az olvadt csokoládét, kis lyukat vágunk a tölcsér aljára, majd zsírpapírra fenyőfát rajzolunk a csokival. Dermedésig alaposan lehűtjük 

Tálalás előtt levesszük a tortagyűrűt, tetszés szerint az elkészített csokoládéfenyőkkel, habcsókkal díszítjük.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése