Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű tortához
A lapokhoz:
8 tojás
8 kanál cukor
4 kanál cukrozatlan kakaópor
4 kanál liszt
A karamellkrémhez:
40 dkg karamellkrém/dolce de leche (recept itt)
50 dkg mascarpone
2 dl tejszín
5 lap zselatin (10g)
1/2 kiskanál só
A gyümölcszseléhez:
50 dkg fekete szőlő
10 dkg cukor
6 lap zselatin (12 g)
A díszítéshez:
80 g magas kakaótartalmú csokoládé a fenyőfákhoz
A piskótához kemény habbá verjük a tojások fehérjét a cukorral. Ha a hab már szép fényes, kemény, hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd óvatosan belekeverjük az átszitált kakaóport és a lisztet. Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntjük, majd 180 C fokra előmelegített sütőben körülbelül 40 perc alatt készre sütjük. Tűpróba!
Elkészítjük a gyümölcszselét. A szőlőt a cukorral és kevés vízzel 10 perc alatt megfőzzük, majd szitán áttörjük. 4 dl gyümölcspépre van szükségünk. A zselatinlapokat 10 percre hideg vízbe áztatjuk, majd a felforrósított gyümölcspéphez adjuk. Fóliával bélelt 2 darab lapos, 20-22 cm átmérjű tányérba egyformán elosztjuk. Hidegre tesszük pár órát, amíg a zselatin jól megdermed.
A krémhez a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk körülbelül 10 percre, majd a felforrósított tejszínhez keverjük, langyosra hűtjük.
A mascarponet habosra keverjük, hozzáadjuk a karamellt és a zselatinos tejszínt, tetszés szerint sót, majd tovább habosítjuk. Jól behűtjük.
Összeállítjuk a tortát. Egy tortagyűrű aljára egy lapot fektetünk, megkenjük a krém 1/5-ével, ráhelyezünk egy lap gyümölcszselét (amelyet óvatosan kihámoztunk a fóliából), ismét 1/5-öd krém, lap, krém, zselé, krém, lap és végezetül krém következik. Szépen elsimítjuk, majd pár órára hűtőszekrénybe tesszük.
A csokoládé 70% - át gőz fölött megolvasztjuk, félrehúzzuk az edényt a tűzről, majd a maradék csokoládét is belekeverjük. Ettől az eljárástól roppanós, fényes marad a csokoládé. Zsírpapírból tölcsért formázunk, beleöntjük az olvadt csokoládét, kis lyukat vágunk a tölcsér aljára, majd zsírpapírra fenyőfát rajzolunk a csokival. Dermedésig alaposan lehűtjük
Tálalás előtt levesszük a tortagyűrűt, tetszés szerint az elkészített csokoládéfenyőkkel, habcsókkal díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése