2020. december 28., hétfő

Málnazselés csokoládétorta

 Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű tortához

A lapokhoz:

8 tojás

8 kanál cukor

4 kanál cukrozatlan kakaópor

4 kanál liszt

A krémhez:

600 ml tejszín

260 g magas kakaótartalmú csokoládé (70% feletti)

50 dkg mascarpone

10 dkg porcukor

10 g zselatinlap 

1-2 kanál rum 

A gyümölcszseléhez:

500 g málna

150 g cukor

6 lap zselatin (12 g)

A díszítéshez:

Habcsók különböző forma

Csokoládé

Gyümölcszselé


A piskótához kemény habbá verjük a tojások fehérjét a cukorral. Ha a hab már szép fényes, kemény, hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd óvatosan belekeverjük az átszitált kakaóport és lisztet. Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntjük, majd 180 C fokra előmelegített sütőben körülbelül 40 perc alatt készre sütjük. Tűpróba! Ha kihűlt óvatosan 3 lapra vágjuk.

4 dl  tejszínt felforrósítunk, hozzáadjuk a feltördelt csokoládét, a vajat, majd alaposan elkeverjük, amíg a csokoládé teljesen megolvad a tejszínben és egy fényes, egynemű krémmé nem alakul. Hozzáadjuk a rumot is.  Pár órára hűtőszekrénybe tesszük.

A jól kihűlt ganache-t (ganázs) habverővel pár perc alatt alaposan kihabosítjuk és belekeverjük a mascarponét is. Stabil, fényes krémet kapunk. 

Közben a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk 10 percre, majd a maradék felforrósított tejszínbe vegyítjük. Ha langyosra hűlt hozzákeverjük a krémhez. További 1-2 órát hűtjük.

Elkészítjük a gyümölcszselét. A málnát a cukorral és kevés vízzel 10 perc alatt megfőzzük, majd szitán áttörjük. 4 dl gyümölcspépre van szükségünk. A zselatinlapokat 10 percre hideg vízbe áztatjuk, majd a felforrósított gyümölcspéphez adjuk. Fóliával bélelt 2 darab lapos edénybe elosztjuk, ezeknek az átmérője 20-22 cm legyen. Hidegre tesszük pár órát, amíg a zselatin jól megdermedt.





Összeállítjuk a tortát. Egy tortagyűrű aljára egy lapot fektetünk, megkenjük a krém 1/5-ével, ráhelyezünk egy lap gyümölcszselét (amelyet óvatosan kihámoztunk a fóliából), ismét 1/5-öd krém, lap, krém, zselé, krém, lap és végezetül krém. Szépen elsimítjuk, majd pár órára hűtőszekrénybe tesszük.

Tálalás előtt levesszük a tortagyűrűt, tetszés szerint díszítjük.









2 megjegyzés: