2021. január 3., vasárnap

Narancskrémes - csokoládés máktorta



Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortához (kb 8 -10 szelet) a torta 2200 g volt, kiadós, laktató


A lapokhoz:

4 tojás

4 kanál cukor

4 kanál őrölt mák

2 kanál liszt

4 kanál olaj

1 kiskanál sütőpor

csipet só

A krémhez:

200 ml tejszín

350 g fehér csokoládé

200 ml narancspép

5 lap zselatin

250 g mascarpone

1 narancs reszelt héja

narancslikőr, narancsvirág víz, narancs aroma

A narancszseléhez:

300 ml narancspép

4 lap zselatin

narancslikőr, narancsvirág víz, narancs aroma

A narancspéphez:

1 kg lédús narancs

100 g cukor


A csokimázhoz:

25 g víz

50 g cukor

50 g cukorszirup (vagy méz)

35 g sűrített tej (vagy tejszín)

2 lap zselatin

50 g magas kakaótartalmú csokoládé

A díszítéshez:

mézeskalács figurák

szárított narancskarikák

szalag 

1. Elkészítjük a csokimázat: a vizet, a cukrot és a cukorszirupot felforraljuk, amikor legalább 1percet forr levesszük a tűzről, hozzáaadjuk az apróra tördelt csokoládét, majd a tejszínt, végezetül a vízbe áztatott, kicsavart zselatinlapokat. Simára keverjük, botmixerrel egyneműsítjük, majd átszűrjük. Hűtőszekrénybe tesszük.

2. Elkészítjük a narancspépet. A narancsokat kifilézzük, a narancshúst és a felfogott narancslevet a cukorral 15 perc alatt puhára főzzük, majd alaposan turmixoljuk. 5 dl    narancspépre van szükségünk, ha ennél kevesebb lett, akkor narancslével pótoljuk. Narancslikőrrel, narancsvirág vízzel, narancs aromával ízesítjük.

3. Elkészítjük a narancszselét: 3 dl narancspépet felforrósítunk, a tűzről levesszük, majd belekeverjük a hideg vízbe áztatott és kicsavart zselatinlapokat. Két, fóliával kibélelt kistányérra öntjük (18 cm, vagy annál kisebb átmérőjű gyümölcszselé korongokat kell kapjunk). Alaposan behűtjük.

4. Megsütjük a piskótát: a tojások habját keményre verjük a cukorral és  a sóval,  lassúbb fordulaton belecsorgatjuk az olajat, hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd a mákot, a lisztet és a sütőport. Most már óvatosan keverjük tovább, spatulával, hogy ne törjön össze  a hab. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és 180 C fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (30-35 perc). Rácsra téve hagyjuk alalposan kihűlni, majd 3 lapra vágjuk.

5. Elkészítjük a csokoládé ganache-ot. A tejszínt felforraljuk, a tűzről levesszük és hozzáadjuk a feltördelt fehér csokoládét. Pár percet keverés nélkül hagyjuk, majd alaposan összevegyítjük. Most adhatunk hozzá aromákat, likőrt is. A tálat lefóliázzuk,  hűtőszekrénybe tesszük és alaposan lehűtjük. 

6. Elkészítjük a krémet: A maradék narancspépet felforrósítjuk és belekeverjük a hideg vízbe áztatott és kicsavart zselatinlapokat. Lehűtjük. A kihűlt csokoládé ganche-ot habverővel pár perc alatt kihabosítjuk, vigyázzunk, hogy a krém ne csapódjon ki. A krém habos, könnyed lesz, térfogatban is megnő. Ekkor hozzákeverjük  a mascarpone-t és a langyos  zselatinos narancspépet. 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.

7. Összeállítjuk a tortát. Egy tortakarika oldalalait kartonpapírral, vagy speciális fóliával megmagasítjuk. 

Az aljára egy piskótalapot helyezünk, megkenjük a krém 1/5-ével, ráborítjuk az egyik narancszselé korongot, amelyről óvatosan eltávolítottuk a fóliát, krém, lap, krém, narancszselé, krém és ismét lap következik. Alaposan behűtjük, majd a tortakarikát és a magasító papírt eltávolítjuk és a tortát bevonjuk a maradék krémmel.

8. Díszítés: a csokoládémázat fellangyosítjuk, addig, amíg tejfölszerű lesz, ezzel leöntjük a jól behűtött tortát. Mézeskalács figurákkal, szárított narancs karikákkal díszítjük. Én szórtam rá kevés ehető aranyszínű port, valamint összekötöztem egy szép színes szalaggal is.

   





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése