2020. december 22., kedd

A tökéletes mézeskalács/Turta dulce perfecta







Hozzávalók:
25 dkg méz
25 dkg vaj
6 tojás
40 dkg porcukor
2 kiskanál szódabikarbóna
1 tasak mézecskalács fűszerkeverék (vagy 1 kiskanál fahéj, 1/2 kiskanál őrölt gyömbér, 1/4 kiskanál őrölt kardamom, 1 kiskanál őrölt szegfűszeg)
reszelt citrom és narancshéj ízlés szerint
4 ek citromlé
1 kg liszt  

Íróka: 1 tojásfehérje, kb. 20-25 dkg szitált porcukor, 1 teáskanál ecet/citromlé
Díszítéshez: apró cukorkák, csokoládé, esetleg ételfesték
A mézet összemelegítjük a vajjal és a porcukorral, langyosra hűtjük, belekeverjük a tojásokat, a fűszereket, a szódabikarbónát, a citromlevet, majd a lisztet. A massza ragacsos, lágy, semmi féle képp ne adjunk hozzá több lisztet.

Lefóliázzuk, majd pár órára hűtőszekrénybe tesszük, akár egész napra is.

A masszából nagyobb darabokat vágunk, 4-5 mm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, sütőpapíros tepsire helyezzük, hagyjunk helyett közötük. 170 C fokra előmelegített sütőben kb 10-12 percet sütjük. Vigyázzunk, ne süssük túl, ha már kissé színt kapott, rózsaszínű a pogácsa, akkor ki is vehetjük a sütőből.  

Az írókához a tojáshabot keményre verjük a porcukorral, hozzáadjuk az ecetet, nejlonzacskóba szedjük, melynek az egyik sarkára pici lyukat vágunk. 

Díszíthetjük  olvasztott csokoládéval, írókahabbal, cukorkákkal, bármivel, amihez kedvünk van. 

A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, 10 dkg mennyiséghez 1 evőkanál olajat adunk.

recept Mohától származik, tökéletes, köszönöm szépen 



Ingrediente:

250 g miere 

250 g unt

6 oua

400 g zahar pudra
2 lingurite bicarbonat de sodiu
1 pg condimente ptr turta dulce (sau scortisoara, cuisoare, cardamom, anason) 
coaja rasa de lamaie si/sau portocala
4 linguri zeama de lamaie
1 kg faina alba

Pentru decor:

1 albus de oua, 200-250 g zahar pudra cernuta, o lingura de otet sau zeama de lamaie.

ciocolata, bomboane etc.



Topim mierea cu untul, dupa care lasam sa se raceasca.

Amestecam ouale cu zaharul, cu bicarbonatul, cu condimentele, cu coaja de citrice si cu zeama de lamaie. Adaugam amestecul de miere-unt  si faina. Aluatul in acest moment e moale, atentie, sa nu mai adaugam in plus faina! Acoperim vasul si lasam o noapte la rece.

Rupem din aluat o bucata, il intindem la cca. 4-5 mm grosime, taiem cu sabloanele dorite, le asezam in tava tapetata cu hartie de copt (lasam un pic de spatiu intre ele) si le coacem la cuptorul preincalzit la 175 grade C aprox. 10 minute. Nu e bine daca se ard, trebuie sa ramana deschise la culoare. Daca le apasam cu degetul si nu se turtesc, deja sunt gata.
Pentru ornat batem bine albusul de ou cu zaharul, in final adaugam otetul. Punem intr-o punga de nailon, la care taiem cu grija un colt. 
Ciocolata o topim peste aburi, la 100 g ciocolata de calitate adaugam si o lingura de ulei.
Ornam dupa plac.
Le tinem in cutii inchise.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése