25 dkg méz
25 dkg vaj
6 tojás
40 dkg porcukor
2 kiskanál szódabikarbóna
1 tasak mézecskalács fűszerkeverék (vagy 1 kiskanál fahéj, 1/2 kiskanál őrölt gyömbér, 1/4 kiskanál őrölt kardamom, 1 kiskanál őrölt szegfűszeg)
4 ek citromlé
1 kg liszt
Lefóliázzuk, majd pár órára hűtőszekrénybe tesszük, akár egész napra is.
A masszából nagyobb darabokat vágunk, 4-5 mm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, sütőpapíros tepsire helyezzük, hagyjunk helyett közötük. 170 C fokra előmelegített sütőben kb 10-12 percet sütjük. Vigyázzunk, ne süssük túl, ha már kissé színt kapott, rózsaszínű a pogácsa, akkor ki is vehetjük a sütőből.
Az írókához a tojáshabot keményre verjük a porcukorral, hozzáadjuk az ecetet, nejlonzacskóba szedjük, melynek az egyik sarkára pici lyukat vágunk.
Díszíthetjük olvasztott csokoládéval, írókahabbal, cukorkákkal, bármivel, amihez kedvünk van.
A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, 10 dkg mennyiséghez 1 evőkanál olajat adunk.
A recept Mohától származik, tökéletes, köszönöm szépen
Ingrediente:
250 g miere
250 g unt
6 oua
400 g zahar pudra
2 lingurite bicarbonat de sodiu
1 pg condimente ptr turta dulce (sau scortisoara, cuisoare, cardamom, anason)
coaja rasa de lamaie si/sau portocala
4 linguri zeama de lamaie
1 kg faina alba
Pentru decor:
1 albus de oua, 200-250 g zahar pudra cernuta, o lingura de otet sau zeama de lamaie.
ciocolata, bomboane etc.
Topim mierea cu untul, dupa care lasam sa se raceasca.
Amestecam ouale cu zaharul, cu bicarbonatul, cu condimentele,
cu coaja de citrice si cu zeama de lamaie. Adaugam amestecul de miere-unt si faina. Aluatul in acest moment e moale, atentie, sa nu mai adaugam in plus faina! Acoperim
vasul si lasam o noapte la rece.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése