Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű tortához
A lapokhoz:8 tojás
8 kanál cukor
4 kanál cukrozatlan kakaópor
4 kanál liszt
A krémhez:
600 ml tejszín
260 g magas kakaótartalmú csokoládé (70% feletti)
50 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
10 g zselatinlap
1-2 kanál rum
A gyümölcszseléhez:500 g málna
150 g cukor
6 lap zselatin (12 g)
A díszítéshez:
Habcsók különböző forma
Csokoládé
Gyümölcszselé
A piskótához kemény habbá verjük a tojások fehérjét a cukorral. Ha a hab már szép fényes, kemény, hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd óvatosan belekeverjük az átszitált kakaóport és lisztet. Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntjük, majd 180 C fokra előmelegített sütőben körülbelül 40 perc alatt készre sütjük. Tűpróba! Ha kihűlt óvatosan 3 lapra vágjuk.
4 dl tejszínt felforrósítunk, hozzáadjuk a feltördelt csokoládét, a vajat, majd alaposan elkeverjük, amíg a csokoládé teljesen megolvad a tejszínben és egy fényes, egynemű krémmé nem alakul. Hozzáadjuk a rumot is. Pár órára hűtőszekrénybe tesszük.
A jól kihűlt ganache-t (ganázs) habverővel pár perc alatt alaposan kihabosítjuk és belekeverjük a mascarponét is. Stabil, fényes krémet kapunk.
Közben a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk 10 percre, majd a maradék felforrósított tejszínbe vegyítjük. Ha langyosra hűlt hozzákeverjük a krémhez. További 1-2 órát hűtjük.
Elkészítjük a gyümölcszselét. A málnát a cukorral és kevés vízzel 10 perc alatt megfőzzük, majd szitán áttörjük. 4 dl gyümölcspépre van szükségünk. A zselatinlapokat 10 percre hideg vízbe áztatjuk, majd a felforrósított gyümölcspéphez adjuk. Fóliával bélelt 2 darab lapos edénybe elosztjuk, ezeknek az átmérője 20-22 cm legyen. Hidegre tesszük pár órát, amíg a zselatin jól megdermedt.
Összeállítjuk a tortát. Egy tortagyűrű aljára egy lapot fektetünk, megkenjük a krém 1/5-ével, ráhelyezünk egy lap gyümölcszselét (amelyet óvatosan kihámoztunk a fóliából), ismét 1/5-öd krém, lap, krém, zselé, krém, lap és végezetül krém. Szépen elsimítjuk, majd pár órára hűtőszekrénybe tesszük.
Tálalás előtt levesszük a tortagyűrűt, tetszés szerint díszítjük.
Hajaj...
VálaszTörléstetszik? :-)
Törlés