2020. december 16., szerda

Csokoládés-halvás kalács forrázott tésztából



Hozzávalók 1 kalácshoz:

A tésztához:

50 dkg liszt

2,5 dl tej

4 tojás sárgája

10 dkg cukor

2,5 dkg friss élesztő

5 dkg olvasztott vaj

0,5 dl olaj

csipet só 

1 kezeletlen citrom reszelt héja

A töltelékhez:

25 dkg halva (török édesség)- lehet helyette  dió is

10 dkg csokoládé

2 kanál cukrozatlan kakaópor

4 tojás fehérje

A tetejére:

1 tojás

1 kanál barna cukor


A tejet felforrósítjuk és 1,5 dl-et ráöntünk 15 dkg lisztre. Jól összekeverjük. Ha langyosra hűlt belemorzsoljuk az élesztőt és adunk hozzá 1 kanál cukrot is. A dagasztótálba szitáljuk a többi lisztet és elkezdjük dagasztani a forrázott liszttel és minden egyéb hozzávalóval, a vaj és az olaj kivételével. Ha a tészta már szép hólyagos és elválik az edény falától akkor hozzácsorgatjuk az olvasztott vajat és az olajat és tovább dagasztjuk, amíg a tészta fel nem veszi a zsiradékot. Lefóliázzuk az edényt és meleg helyen duplájára kelesztjük (kb 1 óra). 

A halvát és a csokoládét apróra daráljuk és krémmé keverjük a kakaóval és a tojások fehérjével.

A megkelt tésztát 2 részre osztjuk, mindegyiket vékony téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel és óvatosan fetekerjük vigyázva, hogy az illesztéseknél jól lezárjuk a tésztát, elkerülve ezzel, hogy a töltelék kifolyjon. 

A  tésztarudak  két végét összefogjuk és összefonjuk.

Sütőpapírral bélelt kalácsoformába helyezzük, megkenjük felvert tojással és megszórjuk  cukorral. Tovább kelesztjük, amíg a sütőnk 160 C fokra  melegszik.

60-70 perc alatt megsütjük, rácsra téve hagyjuk kihűlni

Ha a teteje kezdene megégni, tegyünk rá egy sütőpapírt és úgy folytassuk a sütést.

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése