A tésztához:
50 dkg liszt
2,5 dl tej
4 tojás sárgája
10 dkg cukor
2,5 dkg friss élesztő
5 dkg olvasztott vaj
0,5 dl olaj
csipet só
1 kezeletlen citrom reszelt héja
A töltelékhez:
25 dkg halva (török édesség)- lehet helyette dió is
10 dkg csokoládé
2 kanál cukrozatlan kakaópor
4 tojás fehérje
A tetejére:
1 tojás
1 kanál barna cukor
A tejet felforrósítjuk és 1,5 dl-et ráöntünk 15 dkg lisztre. Jól összekeverjük. Ha langyosra hűlt belemorzsoljuk az élesztőt és adunk hozzá 1 kanál cukrot is. A dagasztótálba szitáljuk a többi lisztet és elkezdjük dagasztani a forrázott liszttel és minden egyéb hozzávalóval, a vaj és az olaj kivételével. Ha a tészta már szép hólyagos és elválik az edény falától akkor hozzácsorgatjuk az olvasztott vajat és az olajat és tovább dagasztjuk, amíg a tészta fel nem veszi a zsiradékot. Lefóliázzuk az edényt és meleg helyen duplájára kelesztjük (kb 1 óra).
A halvát és a csokoládét apróra daráljuk és krémmé keverjük a kakaóval és a tojások fehérjével.
A megkelt tésztát 2 részre osztjuk, mindegyiket vékony téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel és óvatosan fetekerjük vigyázva, hogy az illesztéseknél jól lezárjuk a tésztát, elkerülve ezzel, hogy a töltelék kifolyjon.
A tésztarudak két végét összefogjuk és összefonjuk.
Sütőpapírral bélelt kalácsoformába helyezzük, megkenjük felvert tojással és megszórjuk cukorral. Tovább kelesztjük, amíg a sütőnk 160 C fokra melegszik.
60-70 perc alatt megsütjük, rácsra téve hagyjuk kihűlni
Ha a teteje kezdene megégni, tegyünk rá egy sütőpapírt és úgy folytassuk a sütést.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése