2021. január 16., szombat

Habcsókkrémes-spenótlapos torta passiógyümölccsel

A lapok a mézes krémes sütemény lapjaihoz hasonlítanak, de meg vannak színezve spenótpürével, mely az ízén nem igazán érezhető, de kellemes színt ad a tortának.



Hozzávalók egy 21-22 cm átmérőjű tortához: 

Lapok:

250 g friss spenótlevél

3 db tojás

10 g sütőpor

100 g vaj

160 g méz

200 g cukor

600 +- 200 g liszt

csipet só

Krém:

6 tojás fehérje

300 g cukor

250 g vaj

Összeállításhoz:

4-5 db passiógyümölcs (maracuja)

vagy bármilyen más savanykás gyümölcs (málna, áfonya stb)

Díszítéshez:

kókuszreszelék

habcsókfigurák

Elkészítjük a lapokat:

A nyers spenótot addig turmixoljuk a tojáskkal, amíg teljesen pépes nem lesz. A mézet, a cukrot és a vajat addig melegítjük, amíg minden elolvad, majd langyosra hűtjük és hozzáadjuk a tojásos spenótpürét, a sütőport és a 600 g lisztet. Ha szükséges adjunk még hozzá lisztet annyit, amennyitől a tészta nem túl lágy, de nem is kemény, de könnyedén alakítható nem lesz. Gyúródeszkán kidolgozzuk, fóliába tekerjük és 30 percere hidegre tesszük.

A masszát 10 egyenlő részre vágjuk, vékony kerek lappá nyújtjuk és megfelelő méretre vágjuk. Én egy edényfedő segítségével vágtam megfelelő méretre és formára viszonylag könnyen.

Sütőpapírra csúsztatjuk a lapokat, 180 C fokra előmelegített sütőben kb 10 percet sütjük, de csak addig, amíg még nem pirul. Ha az ujjbegyünkkel megnyomjuk a tortakorong tetejét és az ruganyosan elasztikus és már nem nyers, akkor  kivehetjük a sütőből. Vigyázzunk, ne süssük túl. Ha légkeverést használunk, akkor egyszerre akár 2 tepsin 4 korongot is süthetünk egyszerre.

Közben elkészítjük a krémet: egy edénybe helyezzük a tojások fehérjét és a cukrot, majd habverővel, folytonos kevergetés mellett vízgőz fölött addig melegítjük, amíg az 60 C fokra nem forrósodik. Ha nincs hőmérőnk, akkor úgy tudjuk, hogy mikor jó, ha az ujjbegyünket a  tojásfehérje jól "megcsípi".   

Levesszük a tűzről és a habverőt a legnagyobb fokozatra állítva kőkeményre verjük a habot (ez lehet akár 15 perc is). Közben feldaraboljuk a vajat és amikor a hab már súlyos, fényes, kemény egyenként beledobáljuk és egyneművé keverjük a vajkockákat. A krémet ezután hideg helyre tesszük pár órára.

A legkevésbé sikerült tortalapot megdaráljuk, majd ezzel a morzsával fogjuk díszíteni a tortánkat.

Összeállítás: egy tortakarika közepébe egy tortalapot helyezünk, megkenjük a krém 1/10-vel és megszórjuk a héjából kikapart passiógyümölccsel vagy bármilyen más savanykás aprógyümölccsel: málnával, kimagozott meggyel, ribizlivel, áfonyával. Addig rétegezzük, amíg az összetevők tartanak majd hidegre helyezzük legalább 12 órára. Ezután a tortakarikát eltávolítjuk és bevonjuk a tortát a maradék krémmel. 

Őrölt színes tortamorzsával, kókuszreszelékkel, habcsókfigurákkal díszítjük.

Akkor a legfinomabb, ha legalább további 24 órát hideg helyen tartjuk. A lapok, mint a mézeskrémes esetében megpuhulnak a krémtől. 

Édes, laktató desszert.

 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése