Hasonlót már készítettem, ennek a jelenleginek a receptjét Gabriellától kölcsönöztem.
Hozzávalók
A tésztájához:
45 dkg liszt
2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 csapott kiskanál cukor
1 púpozott kiskanál só
A töltelékhez.
5 dkg olvasztott vaj
10-15 dkg reszelt sajt
A tetejére:
1 tojás sárgája
1 kanál tej
pirított magvak (len, napraforgó, mák stb)
A langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt majd kissé felfuttatjuk.
A lisztet megszitáljuk, sózzuk és hozzáöntjük az élesztős tejet. Puha, rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Ha szükséges adjunk még hozzá tejet.
Letakarva 1 órát kelesztjük, majd kissé átgyúrjuk és 2 vékony lapot nyújtunk belőle.
Az alsó lapot megkenjük a langyos vajjal, megszórjuk a reszelt sajttal, majd ráthelyezzük a másik lapot. Picit összenyomkodjuk a lapokat, a tetejét megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, megszórjuk tetszés szerinti magvakkal.
Derelye vagy pizzavágóval 2 cm széles csíkokra vágjuk, a csíkokat megtekerjük, majd sütőpapíros tepsire helyezzük és még 15 percig kelesztjük.
180 fokon, előmelegített sőtőben pirosra sütjük.
Hozzávalók
A tésztájához:
45 dkg liszt
2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 csapott kiskanál cukor
1 púpozott kiskanál só
A töltelékhez.
5 dkg olvasztott vaj
10-15 dkg reszelt sajt
A tetejére:
1 tojás sárgája
1 kanál tej
pirított magvak (len, napraforgó, mák stb)
A langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt majd kissé felfuttatjuk.
A lisztet megszitáljuk, sózzuk és hozzáöntjük az élesztős tejet. Puha, rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Ha szükséges adjunk még hozzá tejet.
Letakarva 1 órát kelesztjük, majd kissé átgyúrjuk és 2 vékony lapot nyújtunk belőle.
Az alsó lapot megkenjük a langyos vajjal, megszórjuk a reszelt sajttal, majd ráthelyezzük a másik lapot. Picit összenyomkodjuk a lapokat, a tetejét megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, megszórjuk tetszés szerinti magvakkal.
Derelye vagy pizzavágóval 2 cm széles csíkokra vágjuk, a csíkokat megtekerjük, majd sütőpapíros tepsire helyezzük és még 15 percig kelesztjük.
180 fokon, előmelegített sőtőben pirosra sütjük.
Ó, ez a ropogtatni való nekünk nagyon ízlett, remélem Nektek is...? :) (én tettem a tésztájába zabpelyhet is, attól olyan jó könnyed lett a tészta, persze anélkül is finom:)
VálaszTörlésGyönyörű a terítőd (vagy v.milyen huzat, nem tudom?), de nagyon-nagyon tetszik!
Szép napot!
Köszönöm Gabi, a receptet is :-). Jól érezted, a terítő egy örege párnahuzat, még a nagyanyámé volt.
Törlés