2015. február 12., csütörtök

Vajas zsemle


Hozzávalók:
Az előtésztához:
2 dl víz
2 dkg friss élesztő
15 dkg liszt
A tésztához:
25 dkg liszt
1 dkg friss élesztő
1 kk só
1 kanál cukor
3 dkg olvasztott, langyos vaj
1-1,5 dl langyos tej
1/2 tojás
A tetejére:
1/2 tojás
2-3 kanál pirított szezámmag

Az előtésztához összekeverjük a hozzávalókat és lefedve hideg helyen 7-10 órát pihentetjük.
A hozzávalókat keverőtálba tesszük, a tojást villával felverjük majd a felét a lisztre öntjük, hozzáadjuk az előtésztát és dagasztani kezdjük annyi langyos tejjel, hogy közepesen kemény, sima-selymes tésztát kapjunk. Jó alaposan kidagasztjuk, majd konyharuhával lefedve huzatmentes, nem túl hideg helyen (például a mikróhullámú sütőben vagy a szekrényben) 30-35 perc alatt szinte duplájára kelesztjük.
Deszkára borítjuk, ököllel kinyomkodjuk a tésztából a levegőt, majd 2 cm vastag lappá nyújtjuk. Nagy fánkszaggatóval köröket vágunk a tésztából, sütőpapíros tepsibe helyezzük és letakarva még 20-25 percet kelesztjük.
Megkenjük felvert tojással, megszórjuk a szezámmaggal és 180 C fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése