2013. október 20., vasárnap

SÜTŐTÖKÖS SCONES


Ezzel  a recepttel benevezek Illéskrisz tökös játékába! Hátha ez lesz a legtökösebb tökös recept...
Hozzávalók:
30 dkg fehér liszt
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
12,5 dkg vaj
1 kiskanál sütőpor
1 kiskanál szódabikarbóna
pár csepp citrom
1 kiskanál só
1 tojás
25 dkg sült sütőtök bél
2 dl joghurt
kenéshez:
2-3 kanál joghurt

magvak a szóráshoz

A hideg vajat elmorzsoljuk a lisztekkel, a sült sütőtökkel, a szódabikarbónával, a sütőporral, a sóval. Hozzáadjuk a citromlevet, a tojást és apránként a joghurtot. 
Annyi joghurtot adunk hozzá, amennyitől puha, selymes, közepesen kemény lesz a tészta állaga. Ez lisztfüggő is, de  a sütőtök nedvessége is befolyásolhatja a hozzá adandó folyadék mennyiségét.
 Másfél centi vastagra nyújtjuk, lisztezett pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, sütőpapíros tepsibe ültetjük, megkenjük picit sózott joghurttal, megszórjuk bármilyen maggal (szezám, napraforgó, tökmag, lenmag stb), majd 200 C fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt rózsaszínűre sütjük.
Nagyon hamar elkészül, kitűnő reggeli lehet a friss, meleg pogácsa olyankor is, amikor nincs időnk és kedvünk kelesztett tésztát készíteni.


 

2 megjegyzés:

  1. Érdekes ízkombináció lehet! Első ránézésre valami édes kekszfélét vártam, és kiderült, hogy sós!
    Egyszer kipróbálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy elfogyott, hogy kettőt sem kellett pislognom! :-)

      Törlés