Ezzel a recepttel benevezek Illéskrisz tökös játékába! Hátha ez lesz a legtökösebb tökös recept...
Hozzávalók:
30 dkg fehér liszt
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
12,5 dkg vaj
1 kiskanál sütőpor
1 kiskanál szódabikarbóna
pár csepp citrom
1 kiskanál só
1 tojás
25 dkg sült sütőtök bél
2 dl joghurt
kenéshez:
2-3 kanál joghurt
só
magvak a szóráshoz
A hideg vajat elmorzsoljuk a lisztekkel, a sült sütőtökkel, a szódabikarbónával, a sütőporral, a sóval. Hozzáadjuk a citromlevet, a tojást és apránként a joghurtot.
Annyi joghurtot adunk hozzá, amennyitől puha, selymes, közepesen kemény lesz a tészta állaga. Ez lisztfüggő is, de a sütőtök nedvessége is befolyásolhatja a hozzá adandó folyadék mennyiségét.
Másfél centi vastagra nyújtjuk, lisztezett pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, sütőpapíros tepsibe ültetjük, megkenjük picit sózott joghurttal, megszórjuk bármilyen maggal (szezám, napraforgó, tökmag, lenmag stb), majd 200 C fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt rózsaszínűre sütjük.
Nagyon hamar elkészül, kitűnő reggeli lehet a friss, meleg pogácsa olyankor is, amikor nincs időnk és kedvünk kelesztett tésztát készíteni.
Érdekes ízkombináció lehet! Első ránézésre valami édes kekszfélét vártam, és kiderült, hogy sós!
VálaszTörlésEgyszer kipróbálom.
Úgy elfogyott, hogy kettőt sem kellett pislognom! :-)
Törlés