2014. február 23., vasárnap

Fahéjas-pudingos rúd - cornulete cu budinca de vanilie, reteta tradusa

Folyton végigsöpör egy-egy finomság-hullám a Facebook-on, most ez a fahéjas-pudingos rúd Limarától. Hihetetlen, hogy se ránézésre, se elolvasva a receptet nem tudtam elképzelni, hogy mennyire finom lehet ez a kelt sütemény. Nagyon ízletes, most már méltán mondhatom, próbáljátok ki és süssétek meg bátran: megéri.
Hozzávalók 8 darabhoz (én fele adagot sütöttem)

A tésztához:
30 dkg finomliszt
nagy csipet só
2 kanál cukor
2 tojás sárgája
1,5 dl langyos tej
3 dkg puha vaj
1,5 dkg friss élesztő

A töltelékhez:
1 vanília ízű pudingpor
4 dl tej
2 kanál cukor
3 dkg vaj

A szóráshoz:
3-4 kanál barna cukor
1 kk fahéj
3 dkg vaj

A langyos tejhez hozzáadunk egy kiskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és langyos helyen felfuttatjuk. A tészta hozzávalóit összevegyítjük, majd selymes, puha tésztát gyúrunk a kovásszal. Lefedve 50 percig langyos helyen pihentetjük.
Közben megfőzzük a pudingot és ha kihűlt belekeverjük a vajat is.
A megkelt tésztát 8 egyforma darabra vágjuk, mindegyik tésztagalacsinból gombócokat formázunk, majd egyesével hosszabb csíkra nyújtjuk. Az egyik felébe halmozunk egy kanál pudingot, a másik felét csíkokra vágjuk (én egy kis mintázóalkalmatosságot használtam). A pudingos felétől indulva óvatosan felcsavarjuk, odafigyelve, hogy a puding mellett jól nyomkodjuk le a tésztát.
Sütőpapíros tepsibe helyezzük a rudakat és lefedve további 50 percet kelesztjük. 
Végzetül egyenként megkenjük olvasztott vajjal és beleforgatjuk a fahéjas cukorba.
170 C fokra előmelegített tepsiben 15 perc alatt rózsaszínűre sütjük (az eredeti receptben sütés után cukrozzák a rudakat).



Pentru aluat:
300 g faina
1 piscatura de sare
2 linguri de zahar
2 galebenusuri de oua
150 ml lapte caldut
30 g unt topit, caldut
15 g de drojdie proaspata
Pentru umplutura:
1 punga de budinca de vanilie
400 ml lapte
2-3 linguri de zahar
30 g unt
Pentru ornat:
3-4 linguri de zahar (brun)
1 lingurita de scortisoara macinata
30 g unt

Amestecam drojdia cu o lingurita de zahar si cu laptele caldut, lasam cam 10 minute la dospit, dupa care amestecam cu restul ingredientelor. Framantam bine pana primim o coca matasoasa, ferma, dar nu foarte tare. Acoperim cu un stergar curat si lasam la dospit 50 minute intr-un loc ferit de frig si curent (ex. in cuptorul cu microunde sau in dulapul de bucatarie).
Intre timp pregatim budinca conform instructiunilor de pe punga, iar cand se raceste un pic incorporam si untul.
Taiem aluatul dospit in 8 parti egale, din fiecare bucata formam cate o biluta, iar pe fiecare biluta o intindem cu sucitoarea in forma ovala, dublu lunga decat lata. Pe o parte a aluatului punem o lingura de budinca rece, cealalta parte o taiem fasii in lungime (eu am folosit un dispozitiv de taiat in gratii). Incepem sa inpaturim dinspre partea cu budinca catre partea taiata fasii impaturind usor si la margini. In final sa avem cate o "sarmaluta" bine formata din care umplutura sa nu iasa.
Le asezam unul langa celalalt, le acoperim si mai lasam la dospit 50 minute.
In final le ungem jur imprejur cu untul topit si le tavalim in zaharul amestecat cu scortisoara.
Le coacem cca. 15 minute in cuptorul preincalzit la 170 grade C.
 

4 megjegyzés:

  1. A jó dolgok gyorsan terjednek, népszerűsíteni kell, a fotóidnak hála- elcsábultam, remélem mihamarabb megkóstolom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnáltam, hogy csak fél adagot sütöttem, mert épp csak 1 darab jutott nekem, pedig ettem volna még :-)

      Törlés
  2. Húh, de jól néz ki! Sokkal szebb, mint a bolti változat! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, a mintázó és a barnacukor miatt lehet...

      Törlés