2014. június 9., hétfő

Gyömbéres almás pite


Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg liszt
12,5 dkg vaj
5 dkg barna cukor
csipet só
3-4 kanál tejszín
A töltelékhez:
3  darab nagy granny smiths alma
1-2 kk reszelt gyömbér
3 banán
5 dkg barna cukor
5 dkg vágott mandula 
1 kanál étkezési keményítő
A tetejére:
1 tojás
2-3 kanál barna cukor

A lisztet összegyúrjuk a hozzávalókkal és annyi tejszínnel, amennyitől szépen összeáll a tészta egy gombóccá. A tésztát fóliába csomagoljuk és hűtőszekrényben legalább egy órát pihentetjük.
Az almákat jól megmossuk, a csumáját eltávolítjuk és hámozás nélkük dobókocka nagyságúra vágjuk.
A banánokat meghámozzuk, karikára vágjuk.
Az almakockákat megszórjuk a cukorral, a gyömbérrel és folytonosan kevergetve 5-6 percet pároljuk, majd hozzáadjuk a banánkarikákat és még 2-3 percet a tűzön tartjuk. Végezetül megszórjuk az étkezési keményítővel,  majd langyosra hűtjük.
A tészta 2/3-át vékonyra nyújtjuk, egy sütőpapírral kibélelt piteformába tesszük, a lelogó oldalát késsel levágjuk.
A tészta aljára szórjuk a mandulát, belesimítjuk a tölteléket, majd beborítjuk a maradék tésztából vékonyra nyújtott tésztakarikával,  amelyet előzőleg mintázóval bevagdosunk (ha nincs mintázó, akkor késsel zsebecskéket vágunk a tésztába).
Megkenjük tojással, megszórjuk barnacukorral, majd 180 C fokra előmelegített sütőben szép rózsaszínűre sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése