A graffe olasz krumplis fánk, nagyon finom, laktató csemege.
Ebből a mennyiségből 24 db lesz (én most lefeleztem az adagot).
Hozzávalók:
50 dkg liszt
20 dkg főtt, áttört krumpli
10 dkg cukor
10 dkg olvasztott, langyos vaj
3 tojás
1 dl langyos tej
10 g friss élesztő
csipet só
1 citrom és 1 narancs héja
A szóráshoz:
fahéjas kristálycukor
A sütéshez:
olaj
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben melyhez egy kiskanál cukrot is szórunk.
A lisztet keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a citrom és narancs reszelt héját, a cukrot, a tojásokat, a krumplit, a langyos vajat majd az élesztős tejet. Ruganyos, selymes tésztát dagasztunk belőle.
Letakarva huzatmentes szobahőmérsékletű helyen egy órát kelesztjük. Akkor pár mozdulattal kidögönyözzük a tésztából a levegőt és tovább kelesztjük még egy órát.
Deszkára borítjuk, 1 cm vastagra nyújtjuk és nagy fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Mindegyik tésztakorong közepéből kiszúrunk egy kisebb karikát, így szép lyukas fánkokat kapunk.
Sütőpapíros tepsire helyezzük, fóliával vagy tiszta konyharuhával letakarjuk és további 20-25 percet pihentetjük.
Magas falú serpenyőben vagy lábosban 3-4 cm magasságban olajat forrósítunk. Amikor az olaj már forró (de nem füstöl!!!) belecsúsztatunk 3-4 fánkot és mindkét oldalán aranyszínűre sütjük.
Fontos, hogy az olaj megfelelő hőfokú legyen, a fánk forrdogáljon benne úgy, hogy ne égjen meg de a közepe se maradjon nyers.
A megsült fánkokat szalvétára szedjük, hogy a fölösleges zsiradékot eltávolítsuk róluk majd még azon melegében fahéjas kristálycukorba forgatjuk.
Ebből a mennyiségből 24 db lesz (én most lefeleztem az adagot).
Hozzávalók:
50 dkg liszt
20 dkg főtt, áttört krumpli
10 dkg cukor
10 dkg olvasztott, langyos vaj
3 tojás
1 dl langyos tej
10 g friss élesztő
csipet só
1 citrom és 1 narancs héja
A szóráshoz:
fahéjas kristálycukor
A sütéshez:
olaj
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben melyhez egy kiskanál cukrot is szórunk.
A lisztet keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a citrom és narancs reszelt héját, a cukrot, a tojásokat, a krumplit, a langyos vajat majd az élesztős tejet. Ruganyos, selymes tésztát dagasztunk belőle.
Letakarva huzatmentes szobahőmérsékletű helyen egy órát kelesztjük. Akkor pár mozdulattal kidögönyözzük a tésztából a levegőt és tovább kelesztjük még egy órát.
Deszkára borítjuk, 1 cm vastagra nyújtjuk és nagy fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Mindegyik tésztakorong közepéből kiszúrunk egy kisebb karikát, így szép lyukas fánkokat kapunk.
Sütőpapíros tepsire helyezzük, fóliával vagy tiszta konyharuhával letakarjuk és további 20-25 percet pihentetjük.
Magas falú serpenyőben vagy lábosban 3-4 cm magasságban olajat forrósítunk. Amikor az olaj már forró (de nem füstöl!!!) belecsúsztatunk 3-4 fánkot és mindkét oldalán aranyszínűre sütjük.
Fontos, hogy az olaj megfelelő hőfokú legyen, a fánk forrdogáljon benne úgy, hogy ne égjen meg de a közepe se maradjon nyers.
A megsült fánkokat szalvétára szedjük, hogy a fölösleges zsiradékot eltávolítsuk róluk majd még azon melegében fahéjas kristálycukorba forgatjuk.
Nagyon tetszetős fánkok. Ki fogom próbálni:)
VálaszTörlésNagyon finom, laktató, kissé "nehezebb" a krumlpi miatt.
Törlés