2015. május 5., kedd

Cruffin

A croissant és a muffin házasságának gyümölcse ez a finom sütemény. Vajjal, finom lekvárral vagy akár felvágottal és különböző sós kencékkel lehet fogyasztani.


A receptet innen lestem.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
6 gr száraz élesztő (1,5 kk)
11 g só (1,5 kk)
13 dkg langyos víz (1,3 dl) esetleg még kevés víz
5 dkg vaj
Kenéshez:
16,5 dkg olvasztott, langyos vaj (lehet több is)


A lisztet keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a sót és az élesztőt és a robotgép dagasztókarjával beledolgozzuk a langyos vizet. Ha  a tészta nem állna össze adjunk még hozzá kevés vizet. Végezetül adjuk hozzá a vajat is és további 5 percig folytassuk a dagasztást.
A tésztát fóliázzuk le és hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni 45-50 percet.
Deszkára borítjuk, 4 részre vágjuk, de mindig egy adaggal dolgozunk vigyázva arra, hogy a többi fólia alatt maradjon.
A tésztanyújtó gépben először vastagabbra, majd egyre vékonyabbra nyújtjuk a tésztát amíg egy nagyon hosszú és vékony tésztaszalagot nem kapunk.
Megkenjük a vaj negyedével (nyugodtan használjuk a tenyerünket vagy ecsetet) majd szorosan feltekerjük. Egy kiflit nyerünk, mit hosszában kettévágunk. Így lesz a művelet végére 8 darab félkiflink, amiket karikába igazítunk vigyázva, hogy a vágott részük kifelé legyen fordítva.
A muffinformák öblét kivajazzuk és belehelyezzük a tésztakarikákat. A tepsit lefóliázzuk és szobahőmérsékleten 2-3 órát kelesztjük.
Este is elkészíthetjük és hűtőben hagyhatjuk kelni reggelig-
200 C fokos sütőben sütjük 25 percig, vagy amíg szép rózsaszínű nem lesz.




 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése