Amikor karalábét vásároltam a piacon kaptam a kofától egy köteg karalábélevelet is. Nem értem, hogy aki karalábét vásárol miért tépeti és dobatja el annak leveleit, hisz azt nagyszerűen fel lehet használni apróra vágva a levesbe vagy főzelékbe.
Most 2 nagyobb karalábé mellé 18 szép levelet kaptam, így egy nagy adag finom töltött karalábélevél levest főztem.
Hozzávalók:
2 nagyobb karalábé (vagy 4 kicsi)
16-18 ép karalábélevél
50 dkg darált hús (most bárányt használtam)
5 dkg rizs
1 egész tojás
só
bors
4 szál zöldhagyma
2 szál paszternák (vagy sárgarépa)
1 nagy csokor zöldpetrezselyem
savanyításhoz korpacibere, citrom vagy ecet tetszés szerint
Tálaláshoz:
tejföl
A karalábéleveleket egyenként megmossuk, a fás szárait levágjuk-eltávolítjuk, zubogó sós vízzel leforrázzuk, pár perc után leszűrjük, a leveleket kihűtjük.
A karalábékat meghámozzuk, kettévágjuk (a kisebbeket nem), karalábévájóval üreget vájunk beléjük.
A hagymát felkarikázzuk, a petrezselymet felaprítjuk.
A paszternákot meghámozzuk, felkockázzuk.
A darált húst alaposan összegyúrjuk a rizzsel, a fele hagymával, 1 kanál zöldpetrezselyemmel, apróra vágott hibás karalábélevelekkel, a tojással, sózzuk, borsozzuk.
A töltelékkel megtöltjük a karalábéüregeket, majd a karalábéleveleket. Ha marad töltelék gombócokat formázunk belőle.
Felteszünk főni 3 liter vizet, amikor már forr megsózzuk, hozzáadjuk a paszternákkockákat, a maradék hagymát, a kivájt karalábét, majd amikor ismét felloban a víz akkor óvatosan beleültetjük a töltelékkel felfelé a karalábékat és óvatosan belecsúsztatjuk a megtöltött leveleket is.
Lassú tűzön 40-50 percet főzzük, amikor a levelek és a töltelék is kész akkor tetszés szerint savanyítjuk, megszórjuk a petrezselyemzölddel.
Tálaláskor adhatunk hozzá tejfölt.
Laktató, nagyon finom tartalmas leves.
Most 2 nagyobb karalábé mellé 18 szép levelet kaptam, így egy nagy adag finom töltött karalábélevél levest főztem.
Hozzávalók:
2 nagyobb karalábé (vagy 4 kicsi)
16-18 ép karalábélevél
50 dkg darált hús (most bárányt használtam)
5 dkg rizs
1 egész tojás
só
bors
4 szál zöldhagyma
2 szál paszternák (vagy sárgarépa)
1 nagy csokor zöldpetrezselyem
savanyításhoz korpacibere, citrom vagy ecet tetszés szerint
Tálaláshoz:
tejföl
A karalábéleveleket egyenként megmossuk, a fás szárait levágjuk-eltávolítjuk, zubogó sós vízzel leforrázzuk, pár perc után leszűrjük, a leveleket kihűtjük.
A karalábékat meghámozzuk, kettévágjuk (a kisebbeket nem), karalábévájóval üreget vájunk beléjük.
A hagymát felkarikázzuk, a petrezselymet felaprítjuk.
A paszternákot meghámozzuk, felkockázzuk.
A darált húst alaposan összegyúrjuk a rizzsel, a fele hagymával, 1 kanál zöldpetrezselyemmel, apróra vágott hibás karalábélevelekkel, a tojással, sózzuk, borsozzuk.
A töltelékkel megtöltjük a karalábéüregeket, majd a karalábéleveleket. Ha marad töltelék gombócokat formázunk belőle.
Felteszünk főni 3 liter vizet, amikor már forr megsózzuk, hozzáadjuk a paszternákkockákat, a maradék hagymát, a kivájt karalábét, majd amikor ismét felloban a víz akkor óvatosan beleültetjük a töltelékkel felfelé a karalábékat és óvatosan belecsúsztatjuk a megtöltött leveleket is.
Lassú tűzön 40-50 percet főzzük, amikor a levelek és a töltelék is kész akkor tetszés szerint savanyítjuk, megszórjuk a petrezselyemzölddel.
Tálaláskor adhatunk hozzá tejfölt.
Laktató, nagyon finom tartalmas leves.
Ötletedből húsgombócot főztem. http://korsocska.blogspot.hu/2015/10/toltike-karalabelevellel-lassunk.html
VálaszTörlésKöszönöm:)
az roppant finom dolog :-)
Törlés