Vettem egy piteformát, aminek kivehető az alja, olyan kis csinos forma, alig 20 cm átmérőjű. Pont ilyenre vágytam!
Először rebarbarás pitéhez használtam.
Hozzávalók:
10 dkg liszt
7 dkg hideg vaj
4 dkg cukor
csipet só
A töltelékhez:
30 dkg rebarbara
8-10 dkg cukor
1 citrom héja
1 kiskanál keményítő
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, ha szükséges tegyünk hozzá pár csepp jéghideg vizet is. Fóliába csavarjuk és hűtőben legalább 30 percet pihentetjük.
A rebarbarát megtisztítjuk, kockára vágjuk, ráöntjük a cukrot, hozzáadjuk a citromhéjat és pár percig pároljuk. A keményítőt feloldjuk 2 kanál vízben és ráöntjük a rebarbarára, majd pár percig folytonosan kevergetve még főzzük. Kihűtjük.
A tészta 2/3-át vékony körré nyújtjuk, kibéleljük vele a piteformát, szépen elegyengetjük és levágjuk a lecsüngő fölösleget. Villával megszúrkáljuk majd belesimítjuk a rebarbarakrémet.
A leeső tésztát összegyúrjuk a többivel, vékonyra nyújtjuk és csíkokra vágjuk, amikkel berácsozzuk a pitét.
Előmelegített sütőben rózsaszínűre sütjük.
Ha kihűlt porcukorral szórjuk meg.
Figyeljünk oda a következőkre: a pite alapanyagai mindig hidegek legyenek, gyorsan dolgozzunk, hogy a kezünk melegétől ne olvadjanak fel. A tészta hűtése is fontos, sőt jót tesz, ha a piteformába simított tésztát még hidegre tesszük egy keveset.
Ha a rebarbara fiatal, akkor csak mossuk meg, nem szükséges meghámozni!
Először rebarbarás pitéhez használtam.
Hozzávalók:
10 dkg liszt
7 dkg hideg vaj
4 dkg cukor
csipet só
A töltelékhez:
30 dkg rebarbara
8-10 dkg cukor
1 citrom héja
1 kiskanál keményítő
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, ha szükséges tegyünk hozzá pár csepp jéghideg vizet is. Fóliába csavarjuk és hűtőben legalább 30 percet pihentetjük.
A rebarbarát megtisztítjuk, kockára vágjuk, ráöntjük a cukrot, hozzáadjuk a citromhéjat és pár percig pároljuk. A keményítőt feloldjuk 2 kanál vízben és ráöntjük a rebarbarára, majd pár percig folytonosan kevergetve még főzzük. Kihűtjük.
A tészta 2/3-át vékony körré nyújtjuk, kibéleljük vele a piteformát, szépen elegyengetjük és levágjuk a lecsüngő fölösleget. Villával megszúrkáljuk majd belesimítjuk a rebarbarakrémet.
A leeső tésztát összegyúrjuk a többivel, vékonyra nyújtjuk és csíkokra vágjuk, amikkel berácsozzuk a pitét.
Előmelegített sütőben rózsaszínűre sütjük.
Ha kihűlt porcukorral szórjuk meg.
Figyeljünk oda a következőkre: a pite alapanyagai mindig hidegek legyenek, gyorsan dolgozzunk, hogy a kezünk melegétől ne olvadjanak fel. A tészta hűtése is fontos, sőt jót tesz, ha a piteformába simított tésztát még hidegre tesszük egy keveset.
Ha a rebarbara fiatal, akkor csak mossuk meg, nem szükséges meghámozni!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése