Ismét Blogkóstoló, most a 11., Dina háziasszonykodása, én a Vikvi blogjáról sütöttem egy eszméletlenül finom pitét.
A gyömbér teljesen más ízt ad a szilvának, soha nem hittem volna, hogy ennyire sikeres párosítás.
Hozzávalók:
A tésztához:
1 bögre vaj
2 és 1/2 bögre liszt
1 kanál cukor
csipet só
1/2 bögre joghurt
(a receptben író)
A töltelékhez:
1,3 kg szilva
1/2 bögre cukor
1 kiskanál fahéj
2 kanál szirupos gyömbér
3 kanál étkezési keményítő
A tetejére.
1 tojás
2-3 kanál cukor
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és fóliába csomagolva hűtőbe tesszük legalább 1 órára.
A szilvát kimagozzuk, felkockázzuk, a szirupos gyömbért lecsepegtetjük és nagyon apróra vágjuk.
A szilvadarabkákat megszórjuk cukorral, fahéjjal és az étkezési keményítővel.
A tésztából két lapot nyújtunk, az egyikkel kibélelünk egy piteformát, beleöntjük a szilvadarabkákat, rászórjuk a gyömbérkockákat, majd befedjük a másik lappal.
Lekenjük felvert tojással, megszórjuk kristálycukorral és egy éles késsel "zsebeket" vágunk a tetejére.
200 fokra előmelegített sütőben 10 percet, majd 180 fokon további 40 percet sütjük.
A gyömbér teljesen más ízt ad a szilvának, soha nem hittem volna, hogy ennyire sikeres párosítás.
Hozzávalók:
A tésztához:
1 bögre vaj
2 és 1/2 bögre liszt
1 kanál cukor
csipet só
1/2 bögre joghurt
(a receptben író)
A töltelékhez:
1,3 kg szilva
1/2 bögre cukor
1 kiskanál fahéj
2 kanál szirupos gyömbér
3 kanál étkezési keményítő
A tetejére.
1 tojás
2-3 kanál cukor
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és fóliába csomagolva hűtőbe tesszük legalább 1 órára.
A szilvát kimagozzuk, felkockázzuk, a szirupos gyömbért lecsepegtetjük és nagyon apróra vágjuk.
A szilvadarabkákat megszórjuk cukorral, fahéjjal és az étkezési keményítővel.
A tésztából két lapot nyújtunk, az egyikkel kibélelünk egy piteformát, beleöntjük a szilvadarabkákat, rászórjuk a gyömbérkockákat, majd befedjük a másik lappal.
Lekenjük felvert tojással, megszórjuk kristálycukorral és egy éles késsel "zsebeket" vágunk a tetejére.
200 fokra előmelegített sütőben 10 percet, majd 180 fokon további 40 percet sütjük.
Na, kész vagyok, most vehetek megint szilvát! :D (ha csak friss gyömbérhez jutok, és én készítek szirupot, az szerinted mehet?)
VálaszTörlésDina, friss gyömbért főztem jó sokáig cukorszirupban, majd citromot csavartam rá. A szirupot megittuk ásványvízzel, a gyömbért meg sütibe lehet tenni.
TörlésIzgalmas párosítás!!! Ez a szirup engem is érdekel, mennyi ideig tart a sokáig, sőt- jó sokáig főzés? :)
VálaszTörlésHát, a gyömbér elég lassan puhul, ha reszeled hamarabb megfő, apróra vágva is 40 perc...
TörlésKöszönöm, Ildi :)
VálaszTörlés