2013. szeptember 15., vasárnap

MÉHECSKE

Más néven mézes-krémes, nálunk albinuta, vagyis méhecske.
Finom, hamar elkészíthető, nagy adag, nem lehet vele melléfogni. Mindenkinek melegen ajánlom! Vagyis hidegen, izé, mégis melegen...

Hozzávalók:

A lapokhoz:
7O dkg liszt
20 dkg cukor
10 dkg vaj
1 dl tej
1 dl méz
2 tojás
1 sütőpor

A krémhez:
6 dl tej
10 dkg gríz
20 dkg cukor
20 dkg vaj
1 rúd vanília

Tölteni:
1 kis üveg lekvár

Tetejére:
porcukor

A vajat, a mézet, a tejet és a cukrot lábosban addig melegítjük, amíg minden elolvad. Kissé kihűtjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, a sütőport és mixerrel habosra keverjük. Apránként hozzáadagoljuk a lisztet, majd amikor a mixer már nehezen keveri a masszát deszkára borítjuk és tovább gyúrjuk. Annyi lisztet adunk hozzá, amennyitől puha, rugalmas, könnyen nyújtható tésztát kapunk. 
Négy darabra osztjuk és vékonyra nyújtjuk, 27X38-as sütőpapírra helyezzük, tepsi fenekére csúsztatjuk és előmelegített sütőben, 180 C fokon 5 perc alatt egyenként megsütjük. Vigyázat, nagyon hamar megég!
A lapok kihűlés után törékenyek, vigyázva dolgozzunk velük.
A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a vanília kikapart magját és hüvelyét is, forralás után legalább 20 percet pihenni hagyjuk. Ez idő alatt a vaníliahüvely átadja aromáját a tejnek.
Újraforralás után folytonosan kevergetve hozzáadjuk a grízt és besűrítjük. Közben a vajat habosra keverjük a cukorral, apránként hozzáadjuk a kihűlt tejbegrízet és egynemű, finom krémet kavarunk belőle. 
A süteményt összeállítjuk:
Az alsó lapra rákenjük a fele krémet, ráhelyezünk egy másik lapot, megkenjük a lekvárral, ismét lap, maradék krém, majd utolsó lap.
Másnapig hűtőben puhítjuk.
Felvágás előtt megszórjuk porcukorral.
Jó étvágyat!




 

6 megjegyzés:

  1. Nagyon mutatós és biztosan finom! Nálam más a mézes-krémes, de szerintem ezt is szeretném! :)

    VálaszTörlés
  2. Barbi, ez a román konyha mézes krémese, nagyon finom amúgy.

    VálaszTörlés
  3. Mifelénk is más, de ez is nagyon jó lehet. És a mézes kis edényke, az csodás!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Piroska, imádom a kis méhecskés mézes csuprot!

      Törlés