Más néven mézes-krémes, nálunk albinuta, vagyis méhecske.
Finom, hamar elkészíthető, nagy adag, nem lehet vele melléfogni. Mindenkinek melegen ajánlom! Vagyis hidegen, izé, mégis melegen...
Hozzávalók:
A lapokhoz:
7O dkg liszt
20 dkg cukor
10 dkg vaj
1 dl tej
1 dl méz
2 tojás
1 sütőpor
A krémhez:
6 dl tej
10 dkg gríz
20 dkg cukor
20 dkg vaj
1 rúd vanília
Tölteni:
1 kis üveg lekvár
Tetejére:
porcukor
A vajat, a mézet, a tejet és a cukrot lábosban addig melegítjük, amíg minden elolvad. Kissé kihűtjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, a sütőport és mixerrel habosra keverjük. Apránként hozzáadagoljuk a lisztet, majd amikor a mixer már nehezen keveri a masszát deszkára borítjuk és tovább gyúrjuk. Annyi lisztet adunk hozzá, amennyitől puha, rugalmas, könnyen nyújtható tésztát kapunk.
Négy darabra osztjuk és vékonyra nyújtjuk, 27X38-as sütőpapírra helyezzük, tepsi fenekére csúsztatjuk és előmelegített sütőben, 180 C fokon 5 perc alatt egyenként megsütjük. Vigyázat, nagyon hamar megég!
A lapok kihűlés után törékenyek, vigyázva dolgozzunk velük.
A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a vanília kikapart magját és hüvelyét is, forralás után legalább 20 percet pihenni hagyjuk. Ez idő alatt a vaníliahüvely átadja aromáját a tejnek.
Újraforralás után folytonosan kevergetve hozzáadjuk a grízt és besűrítjük. Közben a vajat habosra keverjük a cukorral, apránként hozzáadjuk a kihűlt tejbegrízet és egynemű, finom krémet kavarunk belőle.
A süteményt összeállítjuk:
Az alsó lapra rákenjük a fele krémet, ráhelyezünk egy másik lapot, megkenjük a lekvárral, ismét lap, maradék krém, majd utolsó lap.
Másnapig hűtőben puhítjuk.
Felvágás előtt megszórjuk porcukorral.
Jó étvágyat!
Finom, hamar elkészíthető, nagy adag, nem lehet vele melléfogni. Mindenkinek melegen ajánlom! Vagyis hidegen, izé, mégis melegen...
Hozzávalók:
A lapokhoz:
7O dkg liszt
20 dkg cukor
10 dkg vaj
1 dl tej
1 dl méz
2 tojás
1 sütőpor
A krémhez:
6 dl tej
10 dkg gríz
20 dkg cukor
20 dkg vaj
1 rúd vanília
Tölteni:
1 kis üveg lekvár
Tetejére:
porcukor
A vajat, a mézet, a tejet és a cukrot lábosban addig melegítjük, amíg minden elolvad. Kissé kihűtjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, a sütőport és mixerrel habosra keverjük. Apránként hozzáadagoljuk a lisztet, majd amikor a mixer már nehezen keveri a masszát deszkára borítjuk és tovább gyúrjuk. Annyi lisztet adunk hozzá, amennyitől puha, rugalmas, könnyen nyújtható tésztát kapunk.
Négy darabra osztjuk és vékonyra nyújtjuk, 27X38-as sütőpapírra helyezzük, tepsi fenekére csúsztatjuk és előmelegített sütőben, 180 C fokon 5 perc alatt egyenként megsütjük. Vigyázat, nagyon hamar megég!
A lapok kihűlés után törékenyek, vigyázva dolgozzunk velük.
A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a vanília kikapart magját és hüvelyét is, forralás után legalább 20 percet pihenni hagyjuk. Ez idő alatt a vaníliahüvely átadja aromáját a tejnek.
Újraforralás után folytonosan kevergetve hozzáadjuk a grízt és besűrítjük. Közben a vajat habosra keverjük a cukorral, apránként hozzáadjuk a kihűlt tejbegrízet és egynemű, finom krémet kavarunk belőle.
A süteményt összeállítjuk:
Az alsó lapra rákenjük a fele krémet, ráhelyezünk egy másik lapot, megkenjük a lekvárral, ismét lap, maradék krém, majd utolsó lap.
Másnapig hűtőben puhítjuk.
Felvágás előtt megszórjuk porcukorral.
Jó étvágyat!
Nagyon mutatós és biztosan finom! Nálam más a mézes-krémes, de szerintem ezt is szeretném! :)
VálaszTörlésBarbi, ez a román konyha mézes krémese, nagyon finom amúgy.
VálaszTörlésMifelénk is más, de ez is nagyon jó lehet. És a mézes kis edényke, az csodás!
VálaszTörlésKöszönöm Piroska, imádom a kis méhecskés mézes csuprot!
TörlésNagyon guszta, imadom!
VálaszTörlésÓ, én is nagyon szeretem :-)
VálaszTörlés