Gabriellánál láttam ezt a nagyon finom süteményreceptet, el sem akartam hinni, tényleg mennyire habos, könnyed lett az állaga.
Első sütéskor a Gabi által javasolt tepsiméretben készítettem, kicsinek találtam, emiatt másodszor 23X28-as tepsiben sütöttem.
Ugyancsak az első készítés tapasztalata nyomán másodszorra sűrű szitában hagytam jól kicsepegni a túróból a savót.
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt
15 dgk vaj
4 tojás sárgája
2,5 dkg friss élesztő
0,5 dl tej
1 kiskanál cukor
1 csipet só
A töltelékhez:
75 dkg tehéntúró
20-25 dkg cukor
1 citrom héja
vaníliáscukor
10 dkg mazsola
4 tojás fehérje
1 kanál liszt
A lisztbe belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a sót, majd összegyúrjuk a langyos tejben pici cukorral felfuttatott élesztővel. Rugalmas, selymes cipót gyúrunk.
Kettéosztjuk és kinyújtjuk, az egyik lapot a tepsibe simítjuk, villával megszurkáljuk, majd ráegyengegtjük a tölteléket.
A töltelékhez a túrót habosra keverjük a cukorral, a citromhéjjal, a mazsolával és a liszttel, majd lazán beleforgatjuk a keményre felvert tojásfehérjét.
A másik lapot a töltelékre tesszük, tiszta konyharuhával letakarjuk és 1 órát pihentetjük-kelesztjük.
Villával megszurkáljuk, közepes hőfokon rózsaszínűre sütjük, melegen pocukorral megszórjuk.
Pentru Simona, fara numar, fara numar :-)
Pentru foi:
300 g de faina
150 g de unt
4 galbenusuri de oua
25 g drojdie proaspata
50 ml de lapte
1 lingurita de zahar
1 piscatura de sare
Pentru umplutura:
750 g de branza de vaca
200-250 g zahar
coaja de la 1 lamaie
1 zahar vanilat
100 g de stafide
4 albusuri de oua
1 lingura de faina
In laptele caldut punem zaharul si drojdia, il lasam la dospit 5 minute.
Amestecam faina cu untul, adaugam galbenusurile de oua, sarea si maiaua si framantam un aluat elastic, matasos.
Il impartim in doua, intindem o foaie, il asezam in tava, dupa care intepam aluatul cu furculita.
Lasam branza intr-o sita cateva ore sa se scurga.
Pentru umplutura omogenizam branza cu zaharul, cu coaja de lamaie, cu stafidele, cu faina si cu zaharul vanilat, iar cand branza este pufoasa il amestecam prin rasturnare si cu albusul batut.
Il intindem peste aluat si il acoperim cu cealalta foaie intinsa.
Acoperim cu un servet curat si lasam la dospit 1 ora, dupa care il intepam cu o furculita.
Incalzim cuptorul la 180 grade C, coacem prajitura pana se rumeneste.
Il ornam cu zahar praf vanilat.
Marimea tavii cca. 23X28.
Első sütéskor a Gabi által javasolt tepsiméretben készítettem, kicsinek találtam, emiatt másodszor 23X28-as tepsiben sütöttem.
Ugyancsak az első készítés tapasztalata nyomán másodszorra sűrű szitában hagytam jól kicsepegni a túróból a savót.
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt
15 dgk vaj
4 tojás sárgája
2,5 dkg friss élesztő
0,5 dl tej
1 kiskanál cukor
1 csipet só
A töltelékhez:
75 dkg tehéntúró
20-25 dkg cukor
1 citrom héja
vaníliáscukor
10 dkg mazsola
4 tojás fehérje
1 kanál liszt
A lisztbe belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a sót, majd összegyúrjuk a langyos tejben pici cukorral felfuttatott élesztővel. Rugalmas, selymes cipót gyúrunk.
Kettéosztjuk és kinyújtjuk, az egyik lapot a tepsibe simítjuk, villával megszurkáljuk, majd ráegyengegtjük a tölteléket.
A töltelékhez a túrót habosra keverjük a cukorral, a citromhéjjal, a mazsolával és a liszttel, majd lazán beleforgatjuk a keményre felvert tojásfehérjét.
A másik lapot a töltelékre tesszük, tiszta konyharuhával letakarjuk és 1 órát pihentetjük-kelesztjük.
Villával megszurkáljuk, közepes hőfokon rózsaszínűre sütjük, melegen pocukorral megszórjuk.
Pentru Simona, fara numar, fara numar :-)
Pentru foi:
300 g de faina
150 g de unt
4 galbenusuri de oua
25 g drojdie proaspata
50 ml de lapte
1 lingurita de zahar
1 piscatura de sare
Pentru umplutura:
750 g de branza de vaca
200-250 g zahar
coaja de la 1 lamaie
1 zahar vanilat
100 g de stafide
4 albusuri de oua
1 lingura de faina
In laptele caldut punem zaharul si drojdia, il lasam la dospit 5 minute.
Amestecam faina cu untul, adaugam galbenusurile de oua, sarea si maiaua si framantam un aluat elastic, matasos.
Il impartim in doua, intindem o foaie, il asezam in tava, dupa care intepam aluatul cu furculita.
Lasam branza intr-o sita cateva ore sa se scurga.
Pentru umplutura omogenizam branza cu zaharul, cu coaja de lamaie, cu stafidele, cu faina si cu zaharul vanilat, iar cand branza este pufoasa il amestecam prin rasturnare si cu albusul batut.
Il intindem peste aluat si il acoperim cu cealalta foaie intinsa.
Acoperim cu un servet curat si lasam la dospit 1 ora, dupa care il intepam cu o furculita.
Incalzim cuptorul la 180 grade C, coacem prajitura pana se rumeneste.
Il ornam cu zahar praf vanilat.
Marimea tavii cca. 23X28.
Nagyon guszta, látszik rajta hogy valóban habkönnyű a töltelék. Éppen azon gondolkodtam hogy mit kezdjek a túróval, mert már napok óta a hűtőben várakozik. Már meg is van, köszönöm a receptet.
VálaszTörlésRitkán készítek el 2X egymás után egy sütit, nos, ez megérdemelte!
Törlés