2013. december 6., péntek

Diós hókifli- blogkóstoló 13

Ismét játék: Blogkóstoló 13! Egy számunkra kisorsolt blogról kell kiválasztani egy receptet és azt elkészíteni, most például olyat, ami a közelgő Karácsonyt idézi. Számomra nagy öröm volt, hogy Barbit kaptam kóstolóra, tőle pedig a Hókiflit sütöttem.
Nálunk a családban Margit kifli néven ismert, a receptet annak idején anyukám barátnőjétől kaptuk. Nagyon, nagyon sokszor volt ez elkészítve.
Zárt dobozban sokáig elálló, holnap még jobb sütemény, alapból dupla adaggal kéne indítani.

Hozzávalók:

30 dkg liszt
22 dkg vaj
10 dkg porcukor
10 dkg darált dió
1 narancs reszelt héja
1 tojás
csipet só
 A szóráshoz:
5 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor

A hozzávalókat összegyúrjuk, 4 gombócot formázunk, mindegyikből hengereket sodrunk. Éles késsel ujjnyi vastag szeleteket vágunk, lisztezett deszkán rudacskákat sodrunk amiket  kifli formára igazítunk.
Sütőpapíros tepsire helyezzük a kifliket, előmelegített 180 C fokos sütőben 10-12  perc alatt készre sütjük. 
Még forrón a vaníliás porcukorba hempergetjük.
Lentebb édesanyám drága keze írása, több mint 40 éve firkálta fel a receptet egy ősöreg szakácskönyv foszladozó lapjára.

4 megjegyzés:

  1. De régi recept... Szeretem az ilyen régmúlt idők receptjeit. Ezek a biztosak. Nekem is van pár ilyen nagy becsüs receptem.. Szuper finom lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, Krisztina, ősrégi és mégis aktuális, annyival másabb, hogy már margarint nemigen használok.

      Törlés
  2. Az utolsó fotódon meghatódtam, én is szeretem az ilyen régi, szinte bebarnult lapokon lévő recepteket... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én sem tudom érzelmek nélkül nézegetni, hisz drága, megboldogult édesanyám keze írása.

      Törlés