Többször elkészítettem már ezt a veknit, nagyon finom, szinte eteti magát. Kis előkészületet igényel, mert a kovászt legalább 12 órával a sütés előtt be kell keverni, de ez ne szegje senki kedvét. Reggel kovász, este sütés, vagy fordítva.
Hozzávalók:
A kovászhoz:
25 dkg liszt
2 dkg friss élesztő
1 kk cukor
kb 2 dl langyos víz
1/2 kk só
A veknihez:
a megkelt kovász
25 dkg liszt
1/2 kk só
3-4 kanál krumplipehely
2-3 kanál olaj (lehet mogyoróolaj, mákolaj stb. is)
langyos víz
A kovászhoz a langyos vízbe szórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztbe belekeverjük a sót és összedagasztjuk az élesztős vízzel. Fakanállal jó alaposan kidolgozzuk, majd egy edénybe-tálba tesszük, lefedjük és hűvös helyen legalább 12 órát kelesztjük.
A maradék liszthez adjuk a többi hozzávalót és összegyúrjuk a jól megkelt-elkelt kovásszal. Annyi langyos vizet adunk még hozzá, amennyivel egy közepesen kemény tésztát dagasztunk. Cipóvá gömbölyítjük, pici liszttel megszórjuk és lefedve további 1 órát kelesztjük. Akkor a megkelt tésztát kézzel lappá húzogatjuk, jobbról-balról kissé betűrjük, majd szorosan felcsavarjuk, vekni formára igazítjuk.
Egy nagyobb kalácsformát kibélelünk jó alaposan megvizezett sütőpapírral, belehelyezzük a veknit és lefedve 30 percet tovább kelesztjük.
Közben a sütőt 250 C fokra hevítjük.
A megkelt veknibe zsilettpengével ferdén metszéseket vágunk gyors, biztos mozdulatokkal, legalább 1 cm mélyeket.
A veknit jó alaposan bespricceljük vízzel, lefedjük ugyancsak vizes sütőpapírral és betesszük a forró sütőbe. Melléje egy fémtálkába vízet helyezünk.
15 perc múlva levesszük a hőt 220 c fokra.
Kb 40 perc alatt pirosra sütjük, az utolsó 10 percben a tetejét kifedjük.
Ezt az adagot én kettőbe szoktam venni és két kisebb kalácsformában sütöm.
Hozzávalók:
A kovászhoz:
25 dkg liszt
2 dkg friss élesztő
1 kk cukor
kb 2 dl langyos víz
1/2 kk só
A veknihez:
a megkelt kovász
25 dkg liszt
1/2 kk só
3-4 kanál krumplipehely
2-3 kanál olaj (lehet mogyoróolaj, mákolaj stb. is)
langyos víz
A kovászhoz a langyos vízbe szórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztbe belekeverjük a sót és összedagasztjuk az élesztős vízzel. Fakanállal jó alaposan kidolgozzuk, majd egy edénybe-tálba tesszük, lefedjük és hűvös helyen legalább 12 órát kelesztjük.
A maradék liszthez adjuk a többi hozzávalót és összegyúrjuk a jól megkelt-elkelt kovásszal. Annyi langyos vizet adunk még hozzá, amennyivel egy közepesen kemény tésztát dagasztunk. Cipóvá gömbölyítjük, pici liszttel megszórjuk és lefedve további 1 órát kelesztjük. Akkor a megkelt tésztát kézzel lappá húzogatjuk, jobbról-balról kissé betűrjük, majd szorosan felcsavarjuk, vekni formára igazítjuk.
Egy nagyobb kalácsformát kibélelünk jó alaposan megvizezett sütőpapírral, belehelyezzük a veknit és lefedve 30 percet tovább kelesztjük.
Közben a sütőt 250 C fokra hevítjük.
A megkelt veknibe zsilettpengével ferdén metszéseket vágunk gyors, biztos mozdulatokkal, legalább 1 cm mélyeket.
A veknit jó alaposan bespricceljük vízzel, lefedjük ugyancsak vizes sütőpapírral és betesszük a forró sütőbe. Melléje egy fémtálkába vízet helyezünk.
15 perc múlva levesszük a hőt 220 c fokra.
Kb 40 perc alatt pirosra sütjük, az utolsó 10 percben a tetejét kifedjük.
Ezt az adagot én kettőbe szoktam venni és két kisebb kalácsformában sütöm.
Ez nagyon jól hangzik. Biztos, hogy ki is fogom próbálni. Mentem is a receptet.
VálaszTörlésKöszi Viki!
TörlésEhhez milyen lisztet használtál Ildi drága?
VálaszTörlésOlyan gyönyörű a bélzete...
Éva kedves, általában amilyen van, de azt hiszem 000-t.
TörlésÁldott, Békés Karácsonyt kívánok Neked! Legyen olyan szép az Ünneped, ahogy elképzelted!
VálaszTörlésKrisztina, köszönöm és viszont kívánom!
Törlés