Ezzel a keksszel benevezek egy játékra: V.K.F. (Vigyázz, kész, főzz) 60. forduló Gesztenye kiírásában, ahol a téma a keksz, ráadásul a receptben kell szerepeljen csokoládé is.
Ebből a kekszből egy kedves ismeretlen gasztrobloggernek is csomagoltam egy kölcsönös ajándékozási akció alkalmából. Remélem ízlett!
Hozzávalók:
20 dkg liszt
20 dkg vaj
17,5 dkg pirított mandula
17,5 dkg barna cukor
1 rúd vanília
1 kk sütőpor
kevés jéghideg víz
A hempergetéshez:
5 dkg porcukor
1 kk fahéj
Díszítéshez:
kb 50 db csokipasztilla
A mandulát darabosra daráljuk. A vaníliából kikaparjuk a magokat. Az összes hozzávalót annyi hideg vízzel gyúrjuk össze, hogy a tészta összeálljon. Fóliába csomagolva pár órát a hűtőben pihentetjük.
Diónyi darabokra vágjuk, fahéjas porcukorban golyókká formázzuk, mindegyik közepébe egy-egy csokipasztillát nyomunk.
180 C fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük.
Nem baj, ha kissé túlsül, a barna cukor annyira ízletes ha kissé megkaramellizálódik, hogy kiegyensúlyozza a túlsütés miatti szárazságot.
Íme bedobozolva pár darab, készen a hosszú útra!
Pentru cca. 50 bucati:
200 g de faina
200 g unt
175 g zahar brun
175 g migdale prajite
1 pastaie de vanilie
1 lingurita de praf de copt
1-2 linguri de apa rece
Pentru formare:
2-3 linguri de zahar pudra
1-2 lingurite de scortisoara
Pentru ornat:
50 buc. pastile de ciocolata
(sau migdale decojite, prajite)
Prajim migdalele decojite intr-o tigaie (fara a adauga grasime), avand grija sa o amestecam cu o lingura de lemn, sa nu se arda.
Le racim, dupa care le macinam grosier impreuna cu zaharul brun.
Din pastaia de vanilie scobim samantele (putem inlocui cu zahar vanilat).
Framantam faina cu untul rece, adaugam praful de copt, vanilia si migdalele cu zaharul si atata apa rece, cat sa se formeze o compozitie ferma. Invelim in folie si punem la frigider minim 1 ora.
Formam bile de dimensiunea unei nuci, il tavalim bine in zaharul pudra, care a fost amestecata cu scortisoara. Asezam bilele in tava tapetata cu hartie de copt, presam cate o pastila de ciocolata pe fiecare bila. Sa lasam distanta intre ele.
Coacem in cuptorul preincalzit la 180 grade C cca. 10-12 minute.
Le scoatem din tava dupa ce se racesc, le tinem in cutie etansa.
Ebből a kekszből egy kedves ismeretlen gasztrobloggernek is csomagoltam egy kölcsönös ajándékozási akció alkalmából. Remélem ízlett!
Hozzávalók:
20 dkg liszt
20 dkg vaj
17,5 dkg pirított mandula
17,5 dkg barna cukor
1 rúd vanília
1 kk sütőpor
kevés jéghideg víz
A hempergetéshez:
5 dkg porcukor
1 kk fahéj
Díszítéshez:
kb 50 db csokipasztilla
A mandulát darabosra daráljuk. A vaníliából kikaparjuk a magokat. Az összes hozzávalót annyi hideg vízzel gyúrjuk össze, hogy a tészta összeálljon. Fóliába csomagolva pár órát a hűtőben pihentetjük.
Diónyi darabokra vágjuk, fahéjas porcukorban golyókká formázzuk, mindegyik közepébe egy-egy csokipasztillát nyomunk.
180 C fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük.
Nem baj, ha kissé túlsül, a barna cukor annyira ízletes ha kissé megkaramellizálódik, hogy kiegyensúlyozza a túlsütés miatti szárazságot.
Íme bedobozolva pár darab, készen a hosszú útra!
Pentru cca. 50 bucati:
200 g de faina
200 g unt
175 g zahar brun
175 g migdale prajite
1 pastaie de vanilie
1 lingurita de praf de copt
1-2 linguri de apa rece
Pentru formare:
2-3 linguri de zahar pudra
1-2 lingurite de scortisoara
Pentru ornat:
50 buc. pastile de ciocolata
(sau migdale decojite, prajite)
Prajim migdalele decojite intr-o tigaie (fara a adauga grasime), avand grija sa o amestecam cu o lingura de lemn, sa nu se arda.
Le racim, dupa care le macinam grosier impreuna cu zaharul brun.
Din pastaia de vanilie scobim samantele (putem inlocui cu zahar vanilat).
Framantam faina cu untul rece, adaugam praful de copt, vanilia si migdalele cu zaharul si atata apa rece, cat sa se formeze o compozitie ferma. Invelim in folie si punem la frigider minim 1 ora.
Formam bile de dimensiunea unei nuci, il tavalim bine in zaharul pudra, care a fost amestecata cu scortisoara. Asezam bilele in tava tapetata cu hartie de copt, presam cate o pastila de ciocolata pe fiecare bila. Sa lasam distanta intre ele.
Coacem in cuptorul preincalzit la 180 grade C cca. 10-12 minute.
Le scoatem din tava dupa ce se racesc, le tinem in cutie etansa.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése