Hozzávalók:
25 dkg liszt
4 evőkanál olvasztott,
langyos zsír
2 tojás
2 kanál 9%-os ecet
1 kk sütőpor
2 kanál cukor
csipet só
6-7 kanál joghurt, aludttej
1 citrom reszelt héja
A kenéshez:
olvasztott, langyos zsír
A szóráshoz:
vaníliás porcukor
A lisztet deszkára szitáljuk, rászórjuk a sót, a cukrot, a sütőport, a citromhéjat, hozzáadjuk a tojást, ráöntjük az ecetet, majd jó alaposan összedolgozzuk annyi joghurttal, amennyitől puha, selymes tésztát kapunk.
Tiszta konyharuhával letakarjuk, majd 15 percet pihentetjük. Félujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjük olvasztott zsírral, fentről középig, lentről fel, jobbról középig, balról széléig hajtogatjuk. Tovább pihentetjük 10-15 percet, majd a hajtogatást-kenegetést-pihentetést még 2X megismételjük.
Végezetül félujjnyi vastagra nyújtjuk, derelyevágóval tetszőleges méretű négyszögekre vágjuk, majd bő, forró olajban mindkét oldalát rózsaszínűre sütjük.
Vigyázzunk, hamar megég, az olaj ne legyen túl forró, akkor kívül égett, belül nyers marad.
Még melegen meghintjük vaníliás porcukorral.
Savanykás lekvárral, citromkrémmel fogyasszuk!
A receptet kis változtatásokkal Gergely Éva "Süssünk, süssünk valamit" könyvéből készítettem.
25 dkg liszt
4 evőkanál olvasztott,
langyos zsír
2 tojás
2 kanál 9%-os ecet
1 kk sütőpor
2 kanál cukor
csipet só
6-7 kanál joghurt, aludttej
1 citrom reszelt héja
A kenéshez:
olvasztott, langyos zsír
A szóráshoz:
vaníliás porcukor
A lisztet deszkára szitáljuk, rászórjuk a sót, a cukrot, a sütőport, a citromhéjat, hozzáadjuk a tojást, ráöntjük az ecetet, majd jó alaposan összedolgozzuk annyi joghurttal, amennyitől puha, selymes tésztát kapunk.
Tiszta konyharuhával letakarjuk, majd 15 percet pihentetjük. Félujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjük olvasztott zsírral, fentről középig, lentről fel, jobbról középig, balról széléig hajtogatjuk. Tovább pihentetjük 10-15 percet, majd a hajtogatást-kenegetést-pihentetést még 2X megismételjük.
Végezetül félujjnyi vastagra nyújtjuk, derelyevágóval tetszőleges méretű négyszögekre vágjuk, majd bő, forró olajban mindkét oldalát rózsaszínűre sütjük.
Vigyázzunk, hamar megég, az olaj ne legyen túl forró, akkor kívül égett, belül nyers marad.
Még melegen meghintjük vaníliás porcukorral.
Savanykás lekvárral, citromkrémmel fogyasszuk!
A receptet kis változtatásokkal Gergely Éva "Süssünk, süssünk valamit" könyvéből készítettem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése