2013. június 24., hétfő

FINN VAJAS PULLA

A receptet Ildikokkinál olvastam, egyből levett a lábamról ennek a süteménynek a fűszerezése, az egyszerűsége. 
Tegyünk hát egy virtuális utazást a csodaszép Finnországba és kóstoljuk meg ezt a fánkot a konyhájukból.

Hozzávalók fél adaghoz:
25 dkg liszt
5 dkg cukor
5 dkg langyos vaj
1/2 tojás
1,5 dkg élesztő
1 dl tej
csipet só
1 púpozott kiskanál kardamom
1 vanilíarúd 

A kenéshez:
1/2 tojás
A tetejére:
5 dkg fagyos vaj
A szóráshoz:
kristálycukor

Kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval puha, sima tésztát gyúrunk belőle.
Letakarva duplájára kelesztjük, picit átgyúrjuk, hengert görgetünk belőle és tojásnyi darabokra vágjuk.
A tésztagalacsinokból gömböket formázunk, melyeknek a közepébe az ujjunk segítségével lyukat fúrunk. 
Sütőpapíros tepsibe helyezzük.
Megkenjük felvert tojással, a lyukakba hideg vajkockákat dugdosunk, majd rászórunk 1-1 kiskanál cukrot.
Begyújtjuk a  sütőt és közepes hőfokon (180C) szép pirosra sütjük a vajas pullákat.
Nagyon finom, fűszeres, aromás sütemény!









4 megjegyzés:

  1. Nekem is egyből megtetszett. Viszem is a receptet kipróbálásra!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki! A kardamomtól nagyon finom lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Képzeld csak el a vaníliát a kardamommal, hmmmm

      Törlés