2013. június 18., kedd

MEGGYES-KRÉMES SZALAKÁLIS SZELET

Hozzávalók a lapokhoz:
2 tojás
8 kanál olaj
8 kanál tej
8 kanál cukor
30 kanál liszt (+ - 1 kanál)
1 kiskanál szalakáli
1 kiskanál ecet (vagy citromlé)
csipet só

A meggyes krémhez:
1 kg meggy
1 vanília ízű pudingpor
15 dkg cukor
1 rúd fahéj
6 kanál hideg víz
A vanília krémhez:
8 dkg étkezési keményítő
1 rúd vanília
5 dl tej
10 dkg cukor
3 tojás


A tojásokat tálba ütjük, hozzáadjuk a cukrot és mixerrel habosra keverjük. Apránként  hozzácsorgatjuk az olajat, a tejet, beleszórjuk a sót, a citromlében felfuttatot szalakálit és a lisztet.
Amikor a mixer már nehezen keveri a masszát, kiborítjuk deszkára és puha, selymes tésztát gyúrunk belőle.
4 lapra osztjuk, kinyújtjuk és vajazott tepsi hátán világosra sütjük.
Az én kisebb tepsim mérete 20X27 cm volt, de lehetett volna akár pár centivel nagyobb is.
Vigyázzunk, a lapok hamar megsülnek, ne égessük meg.
A meggyet kimagozzuk, rászórjuk a cukrot, mellédobjuk a fahéjat és 3-4 percig főzzük.
A pudingport simára keverjük 6 kanál hideg vízzel, majd folytonos kevergetés mellett hozzáöntjük a forró, főtt meggyet és pár perc alatt besűrítjük. Lehűtjük.
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, a vanília kikapart magjaival, majd a keményítővel, majd kevés hideg tejjel lazítjuk. Közben a többi tejet felforraljuk, ráöntjük a vaníliás pépre és lassú tűzön besűrítjuk. Kihűtjük.
A kihűlt lapokat megtöltjük 2 sor meggykrémmel és 1 sor vaníliakrémmel.
Legalább egy éjszakára hideg helyre állítjuk, majd porcukorral behintjük és vékony szeletekre vágjuk.


19 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Még sose sütöttem szalakális tésztát, de készülök rá-

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sokkal egyszerűbb, mint gondoltam. Ez amúgy életem második szalakálés lapja volt

      Törlés

  2. Ajha! Nem rossz! Szívesen megkóstolnám, nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom süti lehet!:-)

    VálaszTörlés
  4. Le vett a lábamról!!!!!!! Gyönyörű és finom!!!

    VálaszTörlés
  5. Hű, ez nagyon finom lehet! És milyen szépséges!

    VálaszTörlés
  6. Hű, de guszta! Én is meggy lázban égek... Annyi félét csináltam már meggyel, de ezt ki kéne kipróbálnom....

    VálaszTörlés
  7. A cukor kimaradt a tésztából vagy nem kell bele? Éva

    VálaszTörlés
  8. Kimaradt, köszönöm, javítottam: 8 kanál cukor! Aki siet, az elkésik, vagy hibázik, vagyis ilyesmi történik...

    VálaszTörlés