Korpaciberét általában az élelmiszerboltban, már készen, literes üvegben szoktam vásárolni akkor, amikor savanykás csorbát készülök főzni.
Most próbából itthon készítettem el ezt az igen egészséges nedűt.
Hozzávalók:
50 dkg búzakorpa
1 szelet barna kenyér
5-6 szál lestyán
A korpa negyedét egy edénybe szórjuk, belemorzsoljuk a kenyeret és felöntjük annyi meleg vízzel, hogy a hozzávalók tocsogjanak a lében.
Másnapig, harmadnapig meleg helyen érleljük.
Egy nagy befőttes üveg aljába öntjük a kissé megemelkedett kovászt, hozzáöntjük a maradék korpát és 3 liter forró vizet. Beledobjuk a lestyánleveleket is.
Az üveget kistányérral lefedjük, napos, meleg helyre tesszük és gyakran megkevergetve megérleljük a korpaciberét.
Legalább 24 órát érleljük, néha kóstoljuk is meg, amikor már jó savanyú akkor szűrjük le és öntsük tiszta üvegekbe.
Hűtőszekrénybe tároljuk, használat előtt forraljuk fel.
Semmivel össze nem hasonlítható a korpaciberével savanyított lestyános csorba, megéri elkészíteni.
Most próbából itthon készítettem el ezt az igen egészséges nedűt.
Hozzávalók:
50 dkg búzakorpa
1 szelet barna kenyér
5-6 szál lestyán
A korpa negyedét egy edénybe szórjuk, belemorzsoljuk a kenyeret és felöntjük annyi meleg vízzel, hogy a hozzávalók tocsogjanak a lében.
Másnapig, harmadnapig meleg helyen érleljük.
Egy nagy befőttes üveg aljába öntjük a kissé megemelkedett kovászt, hozzáöntjük a maradék korpát és 3 liter forró vizet. Beledobjuk a lestyánleveleket is.
Az üveget kistányérral lefedjük, napos, meleg helyre tesszük és gyakran megkevergetve megérleljük a korpaciberét.
Legalább 24 órát érleljük, néha kóstoljuk is meg, amikor már jó savanyú akkor szűrjük le és öntsük tiszta üvegekbe.
Hűtőszekrénybe tároljuk, használat előtt forraljuk fel.
Semmivel össze nem hasonlítható a korpaciberével savanyított lestyános csorba, megéri elkészíteni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése