2013. szeptember 27., péntek

ÉDES MÁLÉ SZŐLŐSZÓSSZAL

Ismét játék, ezúttal az ildiKokki vezényletével a SAD (süss, alkoss, díszits) 18, aminek a témája  a falusi konyha, népi ízek.
Erre a gasztrojátékra az édes málé recepttel nevezek, amit kissé másképp készítek, mint nagyanyám anno, ráadásképp meg az évszakra való tekintettel szőlőszósszal locsoltam meg.
Hozzávalók:

1 bögre kukoricadara
1 bögre búzaliszt
1 bögre gríz
2 tojás
1 bögre joghurt
1/2 bögre tej
1/2 bögre olaj
1/4 bögre nyírfacukor (vagy 1/2 bögre cukor)
1 narancs héja
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
A szószhoz:
 1 kg szőlő
2-3 kanál nyírfacukor (vagy cukor)
1 kanál étkezési keményítő

Összekeverjük a száraz hozzávalókat egy tálban, egy másikba beletörjük a tojásokat, hozzákeverjük a joghurtot, a tejet, az olajat, majd összevegyítjük  az egészet. A sütőt előmelegítjük 180 C fokra. Amíg a sütő melegszik, addig a kukoricadara megszívja magát a nedves hozzávalókkal. 
Két kisebb tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát és legalább 35 percet sütjük (tűpróba!).
A szőlőszószhoz a szőlőszemeket feltesszük főni 2 kanál vízzel, 10-15 perc után szitán áttörjük, a keményítőt 2-3 kanál hideg vízzel feloldjuk, hozzáadjuk a szőlőléhez és lassan forralva besűrítjük.
A langyosra hűlt édesmálé szeletre öntve fogyasszuk!

2 megjegyzés:

  1. Jól néz ki! Még nem ettem szőlőszószos sütit!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindennek eljöhet az ideje, mint a szalmakalapnak! De ha nincs szőlőszósz ehetsz mellé lekvárt, bármilyent :-)

      Törlés