2013. november 12., kedd

TEPERTŐS POGÁCSA


60 dkg liszt
25 dkg főtt krumpli
1,5 dl tej
1 kanál só
2 tojás
2 kanál zsír
4 dkg élesztő
tejföl
35 dkg tepertő
bors

A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni.
A krumplit (3 darab) meghámozzuk, kockára vágjuk, megfőzzük és leszűrjük. Krumplitörővel alaposan áttörjük, majd kihűtjük.
A lisztet tálba szitáljuk, belekeverjük a krumplit, sózzuk, hozzáütünk 1 tojást, beletesszük a zsírt, majd a megkelt kovászt. Annyi langyos tejföllel dagasztjuk össze, amennyitől rugalmas, selymes tésztát kapunk. 
Letakarjuk és 40 percig kelesztjük, majd átgyúrjuk, kinyújtjuk, megkenjük a darált tepertővel, borsozzuk és fentről le, lentről fel, jobbról balra, balról jobbra behajtogatjuk. Tovább kelesztjük 15 percet, majd ismét nyújtjuk-hajtogatjuk. Ezt a műveletet összesen háromszor ismételjük.
Utoljára másfél centi vastagra nyújtjuk, éles késsel bekockázzuk a tetejét, pogácsákat szaggatunk belőle, sütőpapíros tepsire helyezzük a kis korongokat és kelni hagyjuk még 15 percet.
Felverünk egy egész tojást, megkenjük a pogácsák tetejét, majd langyos sütőbe toljuk és közepes hőfokon (180 C) pirosra sütjük.  



2 megjegyzés:

  1. Legújabb kedvenceim a pogik terén a krumplival készültek, sokkal finomabb a tésztájuk. Mi is szeretjük a tepertőst, nem marad el nálunk sem. :)

    VálaszTörlés