2014. január 16., csütörtök

ALMÁS-MÁKOS KOMBE

Alig vártam, hogy megsüssem ezt a csodát, mondhatom, megérte elkészíteni. A receptet Hajni-Zolitól a Sarokkonyhából lestem.


Hozzávalók:
A töltelékhez:
2 nagy alma
1 nagy birsalma
20 dkg cukor
20 dkg darált mák
1 marék mazsola
1 citrom reszelt héja
A tésztához:
60 dkg liszt
3,5 dl tej
1 dl víz
1 ek cukor
2,5 dkg friss élesztő
1 csipet só

Kenéshez, szóráshoz:
10 dkg vaj
5 ek olaj
egy marék darálatlan mák

Az almát lereszeljük, megcukrozzuk és folytonos kevergetés mellett pároljuk. Félidőben hozzáadjuk a mákot, a mazsolát és a citromhéjat, majd tovább kevergetve még 5 percet főzzük, majd kihűtjük.
A tejet és a vizet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és a morzsolt élesztőt, majd langyos helyen felfuttatjuk.
A lisztet tálba szitáljuk, megsózzuk, majd összedagasztjuk az élesztős folyadékkal.
Közepesen lágy tésztát kapunk.
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk.
Az első lapot gáztepsi méretűre nyújtjuk, megkenjük az olvasztott zsiradékkal, ráterítjük a következő lapot amit ugancsak megvajazunk.  Erre a lapra egyenletesen elterítjük a tölteléket, majd befedjük a harmadik tésztalappal, vajazzuk.
Ezután hajtogatjuk: fentről-le középig, lentről-fel középig, jobbról-balra középig, végezetül balról-jobbra középig. 
Egy tepsibe sütőpapírt terítünk, erre borítjuk úgy a tésztát, hogy a hajtogatott fele lent legyen. Megkenjük a maradék zsiradékkal, éles késsel bekockázzuk, megszórjuk mákkal és hideg sütőbe tolva, 180 C fokra állítva 40-45 perc alatt készre sütjük.

6 megjegyzés:

  1. Óóóó, de jól néz ki! Eltüntetném most azt a szeletet:) ezt a mákos változatot ki kell nekem is próbálnom!

    VálaszTörlés
  2. Sonkás-sajtos-ról hallottam, de édesről még nem. Nagyon csábos így is. Sosem sütöttem még ilyet...

    VálaszTörlés
  3. Nagyon gazdag összetevőjű, mennyei finom lehetett! :)

    VálaszTörlés