2014. június 15., vasárnap

Sonkás, ananászos, kéksajtos pizza és VKF!64


Ezzel a pizzával részt veszek a VKF 64. fordulóján, melynek a témája a majd mindenki kedvence, a pizza s a blog amelyen meghírdették a játékot a Bioporta.
Most azokból az alpanyagokból készítettem, amelyek a kedvenceim: sonka, ananász és kéksajt. Jó étvágyat mindenkinek!

Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű pizzához:
A tésztához:
15 dkg liszt
1 kk szárított élesztő
1 jó csipet só
1 kk cukor
1 kk olíva olaj
langyos víz
A szószhoz:
2 szál zöldhagyma
2 paradicsom
1 cikk fokhagyma
1 kanál olaj
csípőspaprika
só, bors, cukor
A feltéthez:
15 dkg nyers, füstölt sonka
5-6 dkg kéksajt
1/4 lecsöpögtetett ananászkonzerv 
kevés reszelt parmezán

A tészta alapanyagait annyi langyos vízzel gyúrjuk össze, hogy közepesen lágy, selymes tésztát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk, amjd lefedve fél órát kelesztjük.
A sütőt bekapcsoljuk és 250 C fokra hevítjük.
A szószhoz a felaprított hagymát megdinszteljük az olajban, hozzáadjuk az apró kockára vágott paradicsomot, ízlés szerint csípőspaprikát, sózzuk, borsozzuk, majd kevergetve 5 percet főzzük. Annyi cukorral ízesítjük, amennyi elveszi a paradicsom savasságát (elhagyható, vagy mézzel is helyettesíthető). Végül botmixerrel pürésítjük. Aki szereti tehet bele oregánót is.
Amikor a tészta megkelt enyhén lisztezett deszkán kör alakúra lapogatjuk, húzkodjuk, a sütőlapra helyezzük és megkenjük a szósszal. Végezetül kirakjuk sonkaszeletekkel, ananászkockákkal, rámorzsoljuk a kéksajtot, megszórjuk a reszelt parmezánnal és piros-ropogósra sütjük.



3 megjegyzés:

  1. Mindig is csíptem az ananászos-sonkás pizzát, de gyanítom, hogy ez a változat sokkal ízletesebb, mint bármelyik éttermi. Tuti kipróbálós. :)

    VálaszTörlés
  2. Még mindig ez a legjobb pizza, amit ettem! :)

    VálaszTörlés