2014. július 6., vasárnap

Körtés rizottó és Blogkóstoló

A Blogkóstoló immár a 17. fordulóhoz érkezett és a Tetovált lány konyhájában időzött el. Ez alkalommal Fűszermánia Gabinál kóstoltam blogot.


A rizottót menet közben alakítottam, sajnos a sóskának tűnő zöldnövény kiolvadás után spenótnak bizonyult, emiatt e nélkül készítettem el. E miatt a rizottóban nagyobb mértékben a körte íze lett a domináns s ezt egyáltalán nem bántam meg. 

Hozzávalók (2-3 személy részére)
A rizottóhoz:
1 bögre rizottónak való rizs
1 kanál olívaolaj
1 kanál vaj
1 kis fej vöröshagyma
1 kiskanál asafoetida (vagy 2 cikk fokhagyma)
1 darab nagy vilmoskörte
húsleves
1 dl fehérbor
citrombors ( vagy fehérbors)
chilipehely ízlés szerint
1/2 citrom reszelt héja
1 kanál aprított zöldpetrezselyem
1 kanál aprított metélőhagyma
A feltéthez:
1 kanál olívaolaj
1 kanál vaj
1 kanál méz
1 kanál balzsamecet
2 darab nagy vilmoskörte
10 dkg kéksajt

A vajat összeforrósítjuk az olajjal majd rádobjuk az apróra vágott hagymát. Kevergetve dinszteljük, majd rászórjuk a rizst, az asafoetidát és felöntjük a borral. Gyakori kevergetés mellett merőkanalanként ráöntjük a forró levest. Csak akkor adunk hozzá új adag húslevest, amikor a rizs már felszívta a rajta levő folyadékot.
Félidőben hozzáadjuk az apró kockára vágott körtét, a borst, esetleg sót (vigyázat, a húsleves már sós), a citromhéjat, a chilit. Amikor a rizs kellőképpen megpuhult (de nem főtt pépesre) rászórjuk a zöldfűszereket és elzárjuk alatta a tüzet.
A vajat és az olajat felforrósítjuk, ráhelyezzük a kettévágott körtéket, majd mindkét oldalukat szép pirosra sütjük. Meglocsoljuk a mézzel és a balzsamecettel és a körtés rizottóval tálaljuk, melyre kéksajtot morzsoltunk.
Nagyon ízlett! 

6 megjegyzés: