Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
1/2 kk só
2,5 dkg friss élesztő
2,5 dl tej
4 kanál cukor
1 tojás
10 dkg vaj
A töltelékhez:
5 nagyobb alma (vagy keményebb körte)
3-4 kanál cukor
1 kiskanál fahéj
2 kanál darált dió vagy mogyoró
A tetejére:
1 tojás sárgája
1 kanál tej
A langyos tejben feloldjuk az élesztőt, beleszórunk egy kevés cukrot és hagyjuk felfutni. A lisztet keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tojást, az olvadt, de langyos vajat és az élesztős tejjel selymes, keményebb tésztát dagasztunk. Lefedjük és huzatmentes, meleg helyen kb 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Az almát (körtét) alaposan megmossuk, héjastól a reszelő nagy lyukán lereszeljük. Megszórjuk a cukorral és a fahéjjal és lassú tűzön, gyakran kevergetve addig pároljuk, amíg teljesen elfővi a levét. Kihűtjük.
A tésztát deszkára borítjuk, téglalap alakú, 3-4 mm vastag lappá nyújtjuk. A szélesebb oldal alsó felét megszórjuk darált dióval (vagy kekszmorzsával, grízzel stb), elosztjuk rajta az almatölteléket, majd a tésztalap felső oldalát ráborítjuk.
Merőlegesen 2,5 cm széles csíkokra vágjuk. A tésztaszalagok mindkét végét megfogjuk és megcsavarjuk, majd a csavarokat sütőpapírral bélelt tepsibe ültetjük egymás mellé.
Tiszta konyharuhával letakarjuk és addig kelesztjük, amíg a közben bekapcsolt sütő 180 C fokra melegszik.
A tészták tetejét megkenjük a tejjel elkevert tojás sárgájával, majd légkeveréses sütőben szép rózsaszínűre sütjük.
Tetszés szerint megszórhatjuk porcukorral.
Az almás csavar receptjét itt olvastam.
A tésztához:
50 dkg liszt
1/2 kk só
2,5 dkg friss élesztő
2,5 dl tej
4 kanál cukor
1 tojás
10 dkg vaj
A töltelékhez:
5 nagyobb alma (vagy keményebb körte)
3-4 kanál cukor
1 kiskanál fahéj
2 kanál darált dió vagy mogyoró
A tetejére:
1 tojás sárgája
1 kanál tej
A langyos tejben feloldjuk az élesztőt, beleszórunk egy kevés cukrot és hagyjuk felfutni. A lisztet keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tojást, az olvadt, de langyos vajat és az élesztős tejjel selymes, keményebb tésztát dagasztunk. Lefedjük és huzatmentes, meleg helyen kb 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Az almát (körtét) alaposan megmossuk, héjastól a reszelő nagy lyukán lereszeljük. Megszórjuk a cukorral és a fahéjjal és lassú tűzön, gyakran kevergetve addig pároljuk, amíg teljesen elfővi a levét. Kihűtjük.
A tésztát deszkára borítjuk, téglalap alakú, 3-4 mm vastag lappá nyújtjuk. A szélesebb oldal alsó felét megszórjuk darált dióval (vagy kekszmorzsával, grízzel stb), elosztjuk rajta az almatölteléket, majd a tésztalap felső oldalát ráborítjuk.
Merőlegesen 2,5 cm széles csíkokra vágjuk. A tésztaszalagok mindkét végét megfogjuk és megcsavarjuk, majd a csavarokat sütőpapírral bélelt tepsibe ültetjük egymás mellé.
Tiszta konyharuhával letakarjuk és addig kelesztjük, amíg a közben bekapcsolt sütő 180 C fokra melegszik.
A tészták tetejét megkenjük a tejjel elkevert tojás sárgájával, majd légkeveréses sütőben szép rózsaszínűre sütjük.
Tetszés szerint megszórhatjuk porcukorral.
Az almás csavar receptjét itt olvastam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése