Gyermekkorom legkedveltebb sütije, nagymamám a művésze volt az elkészítésében, sajnos nem maradt tőle egy receptem sem. Így innen készítettem el.
Hozzávalók 30-35 db-hoz (4 cm átmérőjű korongok)
A tésztájához:
80 g puha vaj
50 g porcukor
1 tojás sárgája
30 g tejföl
150 g liszt
csipet só
A habcsókhoz:
3 tojás fehérje
200 g cukor
1 kk ecet
1 csipet só
Az összeállításhoz:
Savanykás, kemény lekvár
A vajat habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a sót, a tojássárgát, a tejfölt, majd a lisztet. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (miután a lisztet is hozzáadtuk ne gyúrjuk sokat), fóliába csavarjuk és legalább fél órára (de akár többre is) hűtőszekrénybe tesszük.
Enyhén lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságú lapot nyújtunk a hideg tésztából, kis köröket szaggatunk belőle, melyeket sütőpapíros tepsibe helyezünk.
A sütőt előmelegítjük 170 C fokra (alul-felül sütés légkeveréssel), a tésztát 8 percig elősütjük, majd kivesszük és kihűtjük.
Közben elkészítjük a habot, a sütőt pedig 100 C fokra állítjuk.
A tojások fehérjét összekeverjük a cukorral, az ecettel és a sóval, majd gőz felé állítjuk az edényt és tovább kevergetve csípősre melegítjük. Ez azt jelenti, hogy az ujjunkat a hő "megcsípi", ha a habba dugjuk. Ha kellően meleg levesszük a gőzröl és elkezdjük verni addig, amíg a hab kemény, fényes, súlyos nem lesz. Habzsákba töltjük és csókokat nyomunk a kihűlt tésztakorongokra, majd a 100 C fokos sűtőben további 90 percet sütjük-szárítjuk. Végezetül a hőt lekapcsoljuk, a sütő ajtaját fakanállal kitámaszjuk és ott hagyjuk kihűlni.
Lekvárral összeragasztjuk a habos tésztakorongokat.
Hozzávalók 30-35 db-hoz (4 cm átmérőjű korongok)
A tésztájához:
80 g puha vaj
50 g porcukor
1 tojás sárgája
30 g tejföl
150 g liszt
csipet só
A habcsókhoz:
3 tojás fehérje
200 g cukor
1 kk ecet
1 csipet só
Az összeállításhoz:
Savanykás, kemény lekvár
A vajat habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a sót, a tojássárgát, a tejfölt, majd a lisztet. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (miután a lisztet is hozzáadtuk ne gyúrjuk sokat), fóliába csavarjuk és legalább fél órára (de akár többre is) hűtőszekrénybe tesszük.
Enyhén lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságú lapot nyújtunk a hideg tésztából, kis köröket szaggatunk belőle, melyeket sütőpapíros tepsibe helyezünk.
A sütőt előmelegítjük 170 C fokra (alul-felül sütés légkeveréssel), a tésztát 8 percig elősütjük, majd kivesszük és kihűtjük.
Közben elkészítjük a habot, a sütőt pedig 100 C fokra állítjuk.
A tojások fehérjét összekeverjük a cukorral, az ecettel és a sóval, majd gőz felé állítjuk az edényt és tovább kevergetve csípősre melegítjük. Ez azt jelenti, hogy az ujjunkat a hő "megcsípi", ha a habba dugjuk. Ha kellően meleg levesszük a gőzröl és elkezdjük verni addig, amíg a hab kemény, fényes, súlyos nem lesz. Habzsákba töltjük és csókokat nyomunk a kihűlt tésztakorongokra, majd a 100 C fokos sűtőben további 90 percet sütjük-szárítjuk. Végezetül a hőt lekapcsoljuk, a sütő ajtaját fakanállal kitámaszjuk és ott hagyjuk kihűlni.
Lekvárral összeragasztjuk a habos tésztakorongokat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése