2013. május 5., vasárnap

Articsókás tagliatelle tejszínes szószban

Megjelent a Kifőztük májusi számában!
Hozzávalók 4 személyre:
A tésztához:
40 dkg liszt
4 tojás
A szószhoz:
4 friss articsóka (vagy 1 konzerv)
1/2 citrom leve
4 dl főzőtejszín
20 dkg füstölt, száraz sonka
5 dkg vaj
10 dkg parmezán 
3 tojás sárgája

fehérbors

A tésztához összegyúrjuk a lisztet a tojásokkal, vékonyan nyújtjuk és ujjnyi széles csíkokra vágjuk. Gyorsabban megy ha géppel végezzük a nyújtást és a vágást.
Az articsóka szárát 1 cm-ig levágjuk, a szár héját lehámozzuk, a külső, száraz leveleit eltávolítjuk, a  tüskés végeit körkörösen levágjuk, a csúcsát tompára nyessük, aztán az egészet ketévágjuk és a szöszös közepét is kimetsszük. Sok munka, a végeredmény pedig egy kis darab articsókaszív. Megéri, az íze fantasztikus.
A megtisztított articsókákat citromleves hideg vízbe dobáljuk, hogy a vágott felületük ne barnuljon meg. A vízbe sót is szórunk és az articsókaszíveket puhára főzzük, majd leszűrjük.
A forró vajban megpirítjuk a csíkokra vágott sonkát, majd amikor az már ropogós, kivesszük a serpenyőből. A zsiradékra ráöntjük a tojássárgákkal elkevert tejszínt és folytonos kevergetés mellett besűrítjük, sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a reszelt parmezánt is.
Közben bő, sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, ráhelyezzük a főtt articsókaszíveket, a sült sonkacsíkokat és meglocsoljuk a tejszínszósszal. Opcionálisan reszelhetünk még rá parmezánt.

 
  
 

2 megjegyzés: