2013. május 12., vasárnap

CSALÁNLEVES

Megjelent a Kifőztük májusi számában!
Hozzávalók 6 személynek:
2 l zsenge csalánlevél
10 dkg füstölt szalonna
4 cikk fokhagyma
2 tojás
2 dl tejföl
1 kanál liszt

bors
4 szelet kenyér
2 kanál olívaolaj

A frissen szedett, zsenge csalánhajtásokat megtakarítjuk az esetleges száraktól, száraz levelektől  és folyó víz alatt alaposan megmossuk. Figyeljünk oda, hogy a csalán olyan helyről származzon, ami távol van minden féle szennyezettségtől: kertek végéből, gyümölcsösökből, erdők széléről stb.
A szalonnát vékony szeletekre vágjuk és pirosra sütjük, ha túl soknak találjuk a kinyert zsírt, akkor elöntünk belőle. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd a megmosott, lecsöpögtetett csalánt és kevergetve pár percig pároljuk.
Felöntjük 2 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk és  puhára főzzük.
A lisztet elkeverjük kevés hideg vízzel, behabarjuk vele a levest és még pár percig forraljuk.
A tojásokat összevegyítjük a tejföllel és a forrásban levő levesbe öntjük, egy-két percig tovább kevergetjük, majd lezárjuk a tüzet.
A kenyérszeleteket felkockázzuk, sütőlapra szórjuk és meglocsoljuk az olívaolajjal, sütőben ropogósra sütjük és a forró levesre szórva fogyasztjuk.
   
 
 

2 megjegyzés:

  1. Nagyon kínálja magát ez a leves:) Gratulálok a megjelenésedhez, egytől egyik szép kép volt és különleges dolgok !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Aleda, ugyanez a véleményem a te blogodról is!

      Törlés