2013. június 22., szombat

KRUMPLIFŐZELÉK TÖKFASÍRTTAL

Dóri pici korában roppant rosszul evő gyermek volt. Nem fogyasztott semmit, de semmit, csak tésztát tejföllel, azaz joghurttal. Az anyját az elkeseredésbe kergette s én nem értettem, hogy hogyan lehet így egyáltalán élni, de legfőképpen mitől.
Amikor egy nyáron hazajöttek látogatóba én próbálkoztam Dórit jobb belátásra bírni. Csak ugrált mint a gumilabda (az Ég tudja honnan volt benne ennyi energia) és kiabálta: tész-tát te-szöl-lel, tész-tát te-szöl-lel (vagyis tejföllel).
S láss csodát, mégis megevett valamit: a krumplifőzeléket!
Azóta számomra ez a főzelék a sikert, a lehetetlenség megtörténését jelképezi s ahányszor ezt főzök, mindig Dóri jut az eszembe.
Most picit nyáriasabb formában készítettem.

Hozzávalók:
60 dkg krumpli
4 szál zöldhagyma
2 babérlevél

bors
1 kanál étkezési keményítő
2-3 dl tejföl
kevés ecet
pici cukor

A tökfasírthoz:
1 db tök (kb 40 dkg)
10-12 dkg kölespehely
1 tojás
2 szál zöldhagyma
1/2 csokor zöldpetrezselyem

bors
A sütéshez:
olaj 
Az elkészítése roppant egyszerű: 
a megtisztított, karikára vágott krumplit főni tesszük annyi vízben, amennyi ujjnyira ellepi. Hozzáadjuk a felvágott hagymát, a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük. A keményítőből és tejfölből eresztéket készítünk és besűrítjük vele a  levest és még pár percet főzzük. A tökéletes íz elérése érdekében fél kávéskanál cukorral ízesítjük és löttyintünk hozzá egy kanálnyi ecetet is. De ez már mindenkinek az ízlésére van bízva.
A tököt legyaluljuk, sózzuk, majd pár perc múlva alaposan kicsavarjuk. Beleütjük a tojást,  hozzáadjuk az apróra vágott hagymát és zölpetrezselymet, a borst és beleszórjuk a kölespelyhet, ami majd összetartja  a masszát. Alaposan összedolgozzuk, majd két kanál segítségével galuskákat szaggatunk a forró olajba és ropogós-pirosra sütjük.

      

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése