2013. szeptember 5., csütörtök

Gyömbéres-fahéjas szilvás pite- Blogkóstoló 11

Ismét Blogkóstoló, most a 11., Dina háziasszonykodása, én a   Vikvi blogjáról sütöttem egy eszméletlenül finom pitét.
A gyömbér teljesen más ízt ad a szilvának, soha nem hittem volna, hogy ennyire sikeres párosítás.

Hozzávalók:

A tésztához:
1 bögre vaj
2 és 1/2 bögre liszt
1 kanál cukor
csipet só
1/2 bögre joghurt 
(a receptben író)

A töltelékhez:
1,3 kg szilva
1/2 bögre cukor
1 kiskanál fahéj
2 kanál szirupos gyömbér 
3 kanál étkezési keményítő

A tetejére.
1 tojás
2-3 kanál cukor

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és fóliába csomagolva hűtőbe tesszük legalább 1 órára.
A szilvát kimagozzuk, felkockázzuk, a szirupos gyömbért lecsepegtetjük és nagyon apróra vágjuk.
A szilvadarabkákat megszórjuk cukorral, fahéjjal és az étkezési keményítővel.
A tésztából két lapot nyújtunk, az egyikkel kibélelünk egy piteformát, beleöntjük a szilvadarabkákat, rászórjuk a gyömbérkockákat, majd befedjük a másik lappal. 
Lekenjük felvert tojással, megszórjuk kristálycukorral  és egy éles késsel "zsebeket" vágunk a tetejére.
200 fokra előmelegített sütőben 10 percet, majd 180 fokon további 40 percet sütjük.




5 megjegyzés:

  1. Na, kész vagyok, most vehetek megint szilvát! :D (ha csak friss gyömbérhez jutok, és én készítek szirupot, az szerinted mehet?)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dina, friss gyömbért főztem jó sokáig cukorszirupban, majd citromot csavartam rá. A szirupot megittuk ásványvízzel, a gyömbért meg sütibe lehet tenni.

      Törlés
  2. Izgalmas párosítás!!! Ez a szirup engem is érdekel, mennyi ideig tart a sokáig, sőt- jó sokáig főzés? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, a gyömbér elég lassan puhul, ha reszeled hamarabb megfő, apróra vágva is 40 perc...

      Törlés